Hrvatska

REMETINEC NEWS: Tapetar tražio i dobio novu ćeliju jer mu je Sanader bio dosadan

Sanaderom je po cijele dane samo proučavao svoje spise. Za razgovor s cimerom nije imao vremena ili nije bio raspoložen.

Piše: PolitikaPlus/Večernji list

Dan prije nego što je Ivo Sanader zasjeo na optuženičku klubu u Županijskom sudu u Zagrebu, iz njegove ćelije u Remetincu otišao je Jozo Šakić, piše Večernji list donoseći opširni profil 51-godišnjeg tapetara iz Svetog Ivana Zeline, koji nje sam od uprave zatvora tražio da ga premjeste iz desetak kvadrata koje je dijelio s bivšim premijerom u sobu gdje ima više pritvorenika.

Sa Ivom Sanaderom mu je, izgleda, bilo jako dosadno jer je on po cijele dane samo proučavao svoje spise. Za razgovor s cimerom nije imao vremena ili nije bio raspoložen.

Zamjenik pučkog pravobranitelja Željko Thur, pozivajući se na pravilnik Pravilnik o kućnom redu u zatvorima, kojim se propisuje da se zatvorenika u istražnom zatvoru u pravilu smješta u zasebnu prostoriju, te na Konvenciju za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda koja pak svakome tko je optužen jamči da će imati odgovarajuće vrijeme i mogućnosti pripremanja svoje obrane, preporučio je Upravi za zatvorski sustav i Upravi zatvora Zagreb da ga vrate u jednokrevetnu ćeliju, u kakvoj je i bio kada je izručen iz Austrije, no od toga po svemu sudeći neće biti ništa.

Naime, Remetinec je predviđen za 582 osobe, trenutno ih ima 1060, a ćelija od 10,06 kvadrata udovoljava propisu o minimalnih 4 kvadrata po zatvoreniku.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

remetinec, istražni zatvor, zatvor, ivo sanader, Željko Thur