Hrvatska

POLITIČKA ANALIZA: Žarko Puhovski: Raspad HDZ-a, pa i promjena vodstva bili bi loši za Hrvatsku

Ako HDZ ne ostvari minimalnih 40 mandata, onda je sve moguće, od odlaska Kosor do raspada stranke.

Piše: Ivan Klarić

Nakon više od godinu dana, bivši predsjednik HDZ-a i Vlade Ivo Sanader na početku suđenja za navodno primanje mita od strane HYPO banke pojavio se pred hrvatskom javnosti pokazavši opet za njega vrlo poznatu dozu samouvjerenosti pa čak i bahatosti.

Politički analitičar Žarko Puhovski kaže da se su mu u tome pomogli i neki pogrešni potezi suca Turudića koji mu u nekim segmentima suđenja dopušta neke stvari koje inače ne bi trebao.

"Ako HDZ ne ostvari minimalnih 40 mandata, onda je sve moguće, od odlaska Jadranke Kosor do raspada stranke."

- Meni ja jako neobično kada Turudić na prvom danu suđenja Sanaderu, pri odgovorima na pitanja, dopušta da govori neke stvari koje nemaju nikakve veze s pitanjem koje mu je postavio. S druge strane, Turudić ga je nekoliko puta srezao, premda se očekivalo da će nastavak odgovora možda donijeti neke zanimljive detalje, ističe Žarko Puhovski uz opasku da je vidljivo da je Ivan Turudić nervozan, što je možda rezultat njihovih odnosa dok je Ivo Sanader bio premijer.

- Nesumnjivo je da se Sanader drži jako dobro. S druge strane, njegova, ali i strategija obrane je da se krivnja u slučaju Hypo banke prebaci na drugu osobu odnosno Matu Granića, napominje Puhovski nadodajući da je ovo suđenje i više nego nezgodno za stranku kojoj je Sanader osam godina bio predsjednik.

- Činjenica da je mjesec dana prije izbora počelo suđenje Sanaderu, a USKOK potvrdio da se ta stranka istražuje u slučaju crnih fondova, za HDZ je jako loša pozicija. No, činjenica je isto tako da je aktualni postupak protiv Sanadera počeo nakon što je već postalo jasno kako HDZ gubi izbore, ističe Puhovski. Ono što HDZ u ovim okolnostima mora ozbiljno poraditi je, kaže on, strategija da na nadolazećim izborima bilo kako pokuša doći do minimalno 40 saborskih mandata kako ne bi došlo do katastrofe.

"Mislim da bi to novo vodstvo bilo puno manje demokratski orijentirano od aktualnog vodstva... dolaskom Karamarka na čelo HDZ-a, ta bi stranka otišla desnije jer je Karamarko u usporedbi s Jadrankom Kosor kudikamo desnije politički orijentiran."

-  Ako HDZ ne ostvari taj rezultat, onda je sve moguće, od odlaska Jadranke Kosor do raspada stranke, upozorava Puhovski uz opasku da bi promjena vodstva stranke i eventualno novo vodstvo bili loši za Hrvatsku.

- Mislim da bi to novo vodstvo bilo puno manje demokratski orijentirano od aktualnog vodstva, jasno će Puhovski pri tom ustvrdivši da bi aktualni ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko, u slučaju katastrofe HDZ-a na izborima, bio izgledan kandidat za mjesto predsjednika stranke.

- Apsolutno. Tomislav Karamarko je i novo, ali i staro lice unutar HDZ-a. Nov je jer nije sudjelovao u svim aferama koje se vežu uz HDZ, a s druge strane je jedan od 'barakaša' koji su osnivali HDZ. No, Karamarko nema dovoljno političke sposobnosti kao ni demonstrativne sposobnosti da do kraja izađe na kraj s korupcijom unutar HDZ-a. Isto tako, što sam i ranije rekao, dolaskom Karamarka na čelo HDZ-a, ta bi stranka otišla desnije, jer je Karamarko u usporedbi s Jadrankom Kosor kudikamo desnije politički orijentiran, kaže Puhovski.

"Jadranka Kosor je u dvije godine napravila puno dobrih stvari. Ono što je u cijeloj priči paradoks je činjenica da je upravo ona pokrenula borbu protiv korupcije, a sada je ta borba svom silinom završila pred vratima HDZ-a."

Njegova je ocjena mandata Jadranke Kosor na čelu HDZ-a i Vlade unatoč svim problemima i aferama, ukupno pozitivna.


- Jadranka Kosor je u dvije godine napravila puno dobrih stvari. Ono što je u cijeloj priči paradoks je činjenica da je upravo ona pokrenula borbu protiv korupcije, a sada je ta borba svom silinom završila pred vratima HDZ-a, ističe Puhovski.

Kada se radi o istrazi komunističkih zločina, Puhovski tu nema dvojbe. Istraga ubojstava nevinih ljudi nema alternative niti bi se o tome u javnosti trebalo raspravljati.

"Činjenica je da se u slučaju Josipa Boljkovca kasni. No, ono što ja znam je da su DNK rezultati, na temelju čega se moglo ići na uhićenje Boljkovca, došli tek prije koji dan."

- Osobno, ne vidim razloga da bilo tko danas postavlja pitanje trebaju li se ti zločini istraživati i kazniti. Činjenica je da se u slučaju Josipa Boljkovca kasni. No, ono što ja znam je da su DNK rezultati, na temelju čega se moglo ići na uhićenje Boljkovca, došli tek prije koji dan, kaže nam Puhovski, uz opasku da je ova aktualna tema posve irelevantna za trenutnu političku situaciju i predizbornu kampanju.

- Kada se radi o izjavi odvjetnika Ante Nobila, koji nakon uhićenja Boljkovca kaže da je očito kako je počela kampanja i borba za pozicije unutar HDZ-a, činjenica je da Nobilo svakog svog klijenta želi prikazati kao političku žrtvu i da u skladu s tim treba gledati na tu njegovu izjavu, objašnjava Puhovski zaključujući da je njemu na kraju najvažnije da se ustanovi je li Josip Boljkovac, zbog zdravstvenog stanja i godina, sposoban za suđenje i da sud utvrdi tko je kriv za ubojstva koja su se nesumnjivo dogodila i je li Boljkovac taj koji za to treba snositi odgovornost.