A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://politikaplus.com//upload/images/arhiva/M-N/nursultan-nazarbayev-100.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Kazahstan oslobodio 16 000 zatvorenika | Politika+
Svijet

AMNESTIJA: Kazahstan oslobodio 16 000 zatvorenika

Nema odgovora hoće li će amnestija važiti za kazahstanskog aktivista za ljudska prava Jevgenija Zhovtisa.

FOTO: Nursultan Nazarbajev
Piše: P/T

Kazahstanski parlament izglasovo je amnestiju za 16.000 zatvorenika povodom 20. godišnjice nezavisnosti ove države od nekadašnjeg Sovjetskog Saveza, 16.studenog. Prema proceduri, odluka donjeg doma parlamenta potvrđena je u gornjem domu, pa proslijeđena predsjedniku Nursultanu Nazarbajevu na potpis.

Amanbajev nije odgovorio hoće li će amnestija važiti za kazahstanskog aktivista za ljudska prava Jevgenija Zhovtisa.

Kazahstan je zemlja sa 16,5 milijuna stanovnika, bogata naftom i prostire se na površini koja je pet puta veća od Francuske. U kazahstanskim zatvorima sada se prema službenim podacima, nalazi oko 46.000 zatvorenika i još 6.600 u pritvoru.

Prema riječima zamjenika ministra Amirkana Amanbajeva, odluka koja je danas usvojena u parlamentu važit će za osuđenike kažnjene do pet godina zatvora, maloljetne prijestupnike, žene sa djecom, trudnice, umirovljenike i invalide, a odluka može biti primijenjena i na pritvorenike koji čekaju suđenje.

Na pitanje novinara hoće li će amnestija važiti za kazahstanskog aktivista za ljudska prava Jevgenija Žovtisa, koji služi četvorogodišnju kaznu zatvora zbog ubojstva pješaka svojim automobilom, Amanbajev nije odgovorio. Njegov slučaj ima i političku pozadinu i bio je predmet razgovora američke državne tajnice Hillary Clinton s kazahstanskim liderima, na njeno inzistiranje tijekom posjete Astani krajem prošle godine.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

Nursultan Nazarbajev, zatvori, amnestija, kazahtstan