A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://politikaplus.com//upload/images/arhiva/DAVID-cameron100.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Britanski parlament odbio prijedlog referenduma o članstvu u EU | Politika+
Svijet

RASPRAVA: Britanski parlament odbio prijedlog referenduma o članstvu u EU

Britanski parlament odbio je u ponedjeljak prijedlog za nacionalnim referendumom o izlasku te zemlje iz članstva Europske unije

Piše: PolitikaPlus/agencije

Britanski parlament odbio je u ponedjeljak prijedlog za nacionalnim referendumom o izlasku te zemlje iz članstva Europske unije, ali snažna protivljenja politici premijera Davida Camerona poljuljala su njegov autoritet i izazvala sumnje u opravdanost trajnog obvezivanja Velike Britanije prema EU.

Kada gori kuća vaših susjeda, prvi impuls trebao bi biti da mu pomognete ugasiti je, ništa manji  nego kad gasite vatru ne dosegne vašu vlastitu kuću. To nije vrijeme za rasprave o odlascima", rekao je Cameron u bučnom parlamentu.

 

Oko 80 članova Cameronove konzervativne stranke ili njih više od četvrtine oduprlo se njegovu zahtjevu i glasovalo za prijedlog referenduma iako je tražio da glasuju protiv ističući kako Britanija ne treba izlaziti iz EU tijekom krize u euro zoni već imati jaku poziciju u Uniji radi zaštite svojih trgovinskih i finacijskih interesa. Bio je to jedan od najvećih otpora Cameronovoj politici vezanoj uz EU u zadnje vrijeme. "Razumijemo da je mnogo onih koji su tako glasovali i to poštujemo. No, vlada mora učiniti ono što je u nacionalnom interesu,... a britanski najveći interes je da bude u EU", navodi se u izjavi iz Cameronova kabineta objavljenoj nakon glasovanja.

 

Nakon više od pet sati rasprave u britanskom parlamentu, prijedlog za referendumom o članstvu u EU glatko je odbijen - s 483 glasa protiv i 111 za - zahvaljujući koalicijskim partnerima konzervativne stranke - proeuropski orijentiranim liberalnim demokratima te opozicijskim laburistima."Kada gori kuća vaših susjeda, prvi impuls trebao bi biti da mu pomognete ugasiti je, ništa manji  nego kad gasite vatru ne dosegne vašu vlastitu kuću. To nije vrijeme za rasprave o odlascima", rekao je Cameron u bučnom parlamentu.

 

Dok oni koji podržavaju članstvo Velike Britanije u EU tvrde da se 40 posto trgovine odvija u euro zoni te da bi odlazak iz EU prouzročio gospodarsku štetu za Britaniju, euroskeptici odbacuju takve bojazni ističući kako je Britanija prepustila suviše moći EU za koju smatraju da je nedemokratska i s previše regulativa te da koči ekonomski razvoj.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

rasprava o članstvu, eu, velika britanija, david cameron