Svijet

LIKVIDACIJA: Obdukcija: Gadafiju prosvirali glavu, ali presudio mu je metak u želudac

Borci NTC-a sami su presudili Gadafiju nakon uhićenja.

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters

Moamer Gadafi smrtno je ranjen metkom u želudac nakon što je uhvaćen, izjavio je za televiziju Al-Arabiju liječnik koji je pregledao njegovo tijelo.

Gadafi (69) ubijen je u četvrtak pošto su ga uhvatili libijski borci u njegovom rodnom gradu Sirtu.

"Gadafi je uhvaćen živ, ali je kasnije ubijen. Postoji metak koji je primaran uzrok smrti, metak koji mu je probio utrobu. Dobio je još jedan metak, koji je prošao kroz njegovu glavu, ušao i izašao."

"Gadafi je uhvaćen živ, ali je kasnije ubijen. Postoji metak koji je primaran uzrok smrti, metak koji mu je probio utrobu", rekao je liječnik, "Dobio je još jedan metak, koji je prošao kroz njegovu glavu, ušao i izašao."

Video snimke koje su objavili sami borci NTC-a (>>>), koji su uhvatili Gadafija, u potpunosti su u skladu s izvješćem liječnika. Gadafi je imao ranu na trbuhu, velikom kožnom rukavicom pokušavali su mu zaustaviti krvarenje, no zatim je na njega nasrnula bijesna masa boraca NTC-a, koji su ga udarali i vukli, a zatim, taj dio se ne vidi jasno, ponovno ustrijelili.

Ranije je premijer Mahmud Džibril, čitajući izvješće o Gadafijevoj smrti, rekao da on prilikom zarobljavanja nije pružao otpor, da je bio ranjen u ruku te da je ukrcan u kamion koji ga je trebao odvesti u bolnicu, a koji se našao usred razmjene vatre.

Liječnik, koji je također pregledao mrtvo tijelo Gadafijevog sina Muatasima Gadafija, rekao je da je on umro poslije oca.


"Muatasim je imao veliku povredu, veliki otvor točno ispod vrata. Imao je i tri ozljede na leđima i na stražnjem dijelu nogu. Također i jedan šrapnel u nozi, ali star nekoliko dana. Stanje njegove krvi ukazuje na to da je ubijen poslije Gadafija", rekao je liječnik.

Izjavio je također da nije vidio tijelo drugog Gadafijeva sina, Saifa al-Islama Gadafija, za kojeg kruže proturječna izvješća. Po različitim izvorima, govorilo se da je i on jučer ubijen u Sirtu, odnosno da je ranjen i zarobljen, pa do toga da je pobjegao. Nijedna od tih informacija nema neovisnu potvrdu.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

ntc, saif al-islam gadafi, muatasim gadafi, linč, libija, obdukcija