Svijet

TAJNOST : Moamer Gadafi bit će u tajnosti sahranjen danas

Točne okolnosti njegove smrti i dalje su nejasne zbog brojnih proturječnih izvješća.

Piše: PolitikaPlus

Kako prenose mediji diljem svijeta ubijeni libijski diktator trebao bi u tajnosti biti danas sahranjen. Podsjetimo, libijski pobunjenici jučer su uhvatili Moamera Gadafija u Sirtu, njegovom rodnom gradu i posljednjem uporištu režimskih pristaša. Točne okolnosti njegove smrti i dalje su nejasne zbog brojnih proturječnih izvješća.

>>> Posljednje snimke prije smrti: Gadafija linčovala bijesna rulja!


Vijesti o tome da je Gadafi uhićen, a potom i ubijen počele su dolaziti u jučerašnjim poslijepodnevnim satima nakon što su čelnici NTC-a potvrdili da su njihove snage zauzele i posljednja uporišta progadafijevskih snaga u Sirtu.

 

Kako prenose mediji diljem svijeta ubijeni libijski diktator trebao bi u tajnosti danas sahranjen.

Službena verzija, kakvu je ispričao čelnik NTC-a glasi da je prilikom uhićenja Gadafi  bio naoružan. Dok su ga pobunjenici vukli prema vozilu na kojem su ga prevozili, ranjen je u ruku.

 

Ubijen je metkom u glavu. U službenom izvješću tvrdi se da je vozilo kojim je transportiran upalo u unakrsnu vatru pobunjenika i progadafijevih snaga te da je u toj pucnjavi smrtno ranjen. Tvrdi se da se ne zna s koje je strane ispaljen smrtonosni metak. Umro je, navodno, blizu bolnice u koju su ga vozili.

No, sudeći prema snimkama njegovih posljednjih trenutaka, službena verzija daleko je od istine, borci NTC-a su ga ranjenog u trbuh nemilosrdno tukli, a zatim vjerojatno i dokrajčili vatrenim oružjem.

 

Gadafi je bio na vlasti od 1969. Imao je toplo-hladne odnose sa Zapadom, stekao brojne neprijatelje i prijatelje, a susretao se i s bivšim hrvatskim predsjednikom Stjepanom Mesićem koji je poručio da zasad ne želi komentirati njegovu smrt.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

moamer gadafi, libija, pobunjenici