A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://politikaplus.com//upload/images/arhiva/K-L/libija-102.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Osvojen Gadafijev rodni grad! | Politika+
Svijet

PAD SIRTA: Osvojen Gadafijev rodni grad!

Sirt je oslobođen. Ondje više nema Gadafijevih snaga", rekao je pukovnik Junus al Abdali, vođa operacija u istočnome dijelu grada.

Piše: p/b

Konačni napad otpočeo je danas oko osam ujutro i trajao je oko 90 minuta, izvještavaju dopisnici s terena. Oko pet vozila sa Gadafijevim borcima pokušalo je izaći iz grada neposredno pred napad, ali su ih pobunjenici zaustavili.

Pomoćnik ministra odbrane jučer je objavio da postoje sumnje da se Gadafijev sin Muatasim krije u Sirtu, međutim, on danas nije pronađen u tom gradu.

Nakon borbe, vojska novog libijskog režima počela je s pretraživanjem kuća i zgrada u kojima bi se mogli kriti Gadafijevi borci. Uhićeno ih je najmanje 16 i zaplijenjena velika količina oružja i municije.


Skoro dva mjeseca nakon zauzimanja Tripolija i najvećeg dijela zemlje, Gadafijeve pristalice u pojednim mjestima pružale su jak otpor, zbog čega vođe novog libijskog režima nisu do sada mogli proglasiti potpunu pobjedu.


Ranije ovog tjedna palo je pro-Gadafijevo uporište Bani Valid, a u utorak, bivši pobunjenici su objavili da su u posljednjem uporištu, Širitu, suzbili Gadafijeve pristalice na prostor od oko 700 kvadratnih metara. 


Pomoćnik ministra odbrane jučer je objavio da postoje sumnje da se Gadafijev sin Muatasim krije u Sirtu, međutim, on danas nije pronađen u tom gradu.

Nije sigurno hoće li Gadafijeve pristalice, koji su uspjeli pobjeći, nastaviti borbu koristeći velike količne oružja za koje se vjeruje da je Gadafi ostavio u skloništima u udaljenoj južnoj pustinji. Gadafi se od svojeg pada sa vlasti nalazi u bijegu. Izdao je nekoliko snimljenih poruka kojima je pokušao okupiti pristalice. Libijske vlasti smatraju da se on krije u jugoistočnoj pustinji, u blizini granice s Nigerijom i Alžirom.

 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

libija, sirt, moamer gadafi, muatasim gadafi, ntc