A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://politikaplus.com//upload/images/arhiva/samostan%20dajla.jpeg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Otkazano ročište za Dajlu | Politika+
Hrvatska

DAJLA: Otkazano ročište za Dajlu

Otkazano je za danas najavljeno ročište u parnici u kojoj praglianski benediktinci traže vlasništvo nad nekretninama u Dajli

FOTO: Glas Istre
Piše: PolitikaPlus/Hina

 Na Općinskome sudu u Bujama zbog spriječenosti sutkinje otkazano je za danas najavljeno ročište u parnici u kojoj praglianski benediktinci traže vlasništvo nad nekretninama u Dajli pa zato tuže župu, biskupiju te nekoliko tvrtaka i pojedinaca kojima je u međuvremenu Crkva prodala dio zemljišta.

 

Sutkinja Margareta Vivoda koja vodi parnicu službeno  je  odsutna i još  se ne zna kada će se održati novo ročište. U međuvremenu je Županijski sud u Puli odbio zahtjev za predbilježbu tvrtke "Abbazia" d.o.o., koja zastupa talijanske benediktince na uknjižbu nekretnina u Dajli.

 

Glasnogovornica Općinskoga suda u Bujama Slavica Tomac-Ćirić izjavila je za Hinu da je sutkinja Margareta Vivoda koja vodi parnicu službeno odsutna. Rekla je da se još ne zna kada će se održati novo ročište. U međuvremenu je Županijski sud u Puli odbio zahtjev za predbilježbu tvrtke "Abbazia" d.o.o., koja zastupa talijanske benediktince na uknjižbu nekretnina u Dajli.

 

Po riječima glasnogovornice bujskoga suda, drugostupanjski sud smatra kako u skladu s hrvatskim pozitivnim zakonskim propisima, a ne na temelju kanonskog prava, nema osnova za njihovu predbilježbu. Tvrtka "Abbazia", koju je osnovala opatija u Pragli radi uknjižbe na nekretnine u Dajli i oko nje na koju benediktinci polažu pravo, uložila je žalbu Županijskome sudu u Puli na rješenje bujskoga Općinskog suda od 19. rujna. Tim rješenjem odbijen je zahtjev tvrtke "Abbazia" za predbilježbu zbog pravne nevaljanosti punomoći u postupku predbilježbe.

 

Naime, u pitanje vlasništva nad zemljištem umiješao se i Vatikan te je sastavljen sporazum o uređenju međusobnih odnosa kojim su župa Dajla i porečka i pulska biskupija prenijeli prava vlasništva na nekretninama u korist "Abbazije". Budući da je taj sporazum biskup Ivan Milovan odbio potpisati, papa Benedikt XVI. nakratko ga je suspendirao te je ovlastio španjolskog biskupa Norberta Villu da u ime porečke i pulske biskupije potpiše sporazum, što je on i učinio.

 

Kako je bujski sud utvrdio da potpis španjolskog biskupa u ime porečke i pulske biskupije nema pravni legitimitet, zatražio je dodatnu Papinu ovlast. Budući ona nije stigla u zakonskome roku, benediktincima je prvostupanjski sud 19. rujna odbio zahtjev za predbilježbu.

 

Inače, tvrtka "Abbazia" tuži župu Dajlu, tvrtku "Benedikt", Matu Vekića, "Golf Istru" d.d., grad Novigrad, Porečko-pulsku biskupiju i Republiku Hrvatsku polažući pravo na vlasništvo nad nekretninama kojima su raspolagali talijanski benediktinci iz samostana u Dajli, a u međuvremenu na taj sud stižu novi podnesci kojima se polaže isto pravo.

 

Ministarstvo pravosuđa je međutim 9. kolovoza donijelo rješenje o ništavnosti sedam rješenja bujske ispostave ureda za imovinsko-pravne poslove u Istarskoj županiji, kojima je između 1997. i 2002. spomenutoj župi vraćeno oko 400 hektara zemljišta na temelju zakona o naknadi za imovinu oduzetu u vrijeme jugokomunističke vladavine. Kako se rješenjem Ministarstva pravosuđa poništavaju ta rješenja, stranke u postupku pokrenule su upravni spor jer nemaju prava žalbe, a kako na ministrovo rješenje, po zakonu, nisu mogle izjaviti žalbu, obje su zainteresirane strane pokrenule upravni spor.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

dajla, ministarstvo pravosuđa, tvrtka abbazia