Burze

SVJESKA TRŽIŠTA: U FOKUSU: azijske burze ojačale, euro stabilan

Zahvaljujući nadi da će europski fond za suzbijanje krize biti povećan, cijene dionica jutros porasle

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters

Na azijskim su burzama cijene dionica jutros porasle, zahvaljujući nadi ulagača da će europski fond za suzbijanje dužničke krize biti povećan, no dobici su ograničeni jer je Moody's smanjio kreditni rejting Španjolskoj.

 

Tržište se nada da će rješenja za dužničke probleme biti usuglašena na summitu Europske unije predstojećeg vikenda. Ključna su, kaže Hirano, pitanja koliki će biti otpis grčkih državnih dugova, koliki će biti iznos dokapitalizacije europskih banaka i koliko će biti povećan europski fond za financijsku stabilizaciju, koji sada iznosi 440 milijardi eura. 

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u plusu 0,1 posto, a blago su porasle i cijene dionica u Šangaju i Singapuru. Burzovni indeksi u Južnoj Koreji, Australiji i Hong Kongu ojačali su između 0,5 i 1,2 posto, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 7,30 sati bio na dobitku 0,5 posto. Jučerašnji snažan rast cijena dionica na Wall Streetu i izvješće britanskog Guardiana da su Njemačka i Francuska, kao dio plana za suzbijanje dužničke krize, dogovorile povećanje europskog fonda za financijsku stabilizaciju (EFSF) na 2.000 milijardi eura, poticajno djeluju na azijske ulagače.

 

No, prisutne su sumnje da će na summitu Europske unije predstojećeg vikenda biti predloženo povećanje EFSF-a, jer je za Reuters neimenovani visoki dužnosnik eurozone demantirao da je bilo riječi o tome. Limitirajuće na rast cijena dionica djeluje i odluka agencije Moody's o smanjenju kreditnog rejtinga Španjolskoj za dva stupnja jer visoka razina zaduženosti bankarskog i korporativnog sektora čini tu zemlju ranjivom. „U posljednje je vrijeme uobičajeno da cijene dionica padaju kada iz Europe stižu loše, a rastu kada stižu dobre vijesti. No, ulagači su već umorni od toga“, kaže Kenichi Hirano, direktor u tvrtki Tachibana Securities.

 

Tržište se nada da će rješenja za dužničke probleme biti usuglašena na summitu Europske unije predstojećeg vikenda. Ključna su, kaže Hirano, pitanja koliki će biti otpis grčkih državnih dugova, koliki će biti iznos dokapitalizacije europskih banaka i koliko će biti povećan europski fond za financijsku stabilizaciju, koji sada iznosi 440 milijardi eura. „Pitanje je može li nas Europa pozitivno iznenaditi po tim točkama. Ako tržište zaključi da dogovor europskih lidera nije ispunio očekivanja, cijene će dionica vjerojatno oštro pasti“, kaže Hirano.

 

I dok su u većini sektora dionice jutros ojačale, u tehnološkom su oslabile. Posljedica je to slabijih nego što se očekivalo kvartalnih poslovnih rezultata Applea, zbog čega su pale cijene dionica azijskih dobavljača tog tehnološkog diva. I na valutnim se tržištima brzo reagira na svaku vijest iz Europe. Sinoć je tečaj eura skočio na 1,3818 dolara, nakon vijesti o povećanju EFSF-a, no jutros je pao na 1,3780 dolara zbog Moody'sovog smanjenja rejtinga Španjolskoj.

 

U odnosu na japansku valutu, cijena eura ojačala je s jučerašnjih 105,80 na 106,05 jena. Dolar je, pak, blago oslabio prema japanskoj valuti, pa mu je tečaj skliznuo s jučerašnjih 76,80 na 76,70 jena. Terminska cijena nafte na burzi u New Yorku jutros se stabilno kreće oko 88,25 dolara po barelu, nakon što je jučer skočila za gotovo 2 dolara.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

azijsak burza, nikkei