A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://politikaplus.com//upload/images/arhiva/BURZE/nyse-323.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Wall Street: cijene dionica porasle, rezultati Applea podbacili | Politika+
Burze

SVJETSKE BURZE: Wall Street: cijene dionica porasle, rezultati Applea podbacili

Cijene dionica porasle tek nakon objave da su Njemačka i Francuska dogovorile povećanje europskog fonda za financijsku stabilizaciju.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Na Wall Streetu su u utorak cijene dionica porasle, no tek u posljednjem satu trgovanja, nakon vijesti da su Njemačka i Francuska dogovorile povećanje europskog fonda za financijsku stabilizaciju.

 

Nove vijesti oraspoložile su ulagače, no smjer tržišta lako se može promijeniti, ako iz Europe ponovno stigne kakva loša vijest“, kaže Larry Peruzzi, analitičar u tvrtki Cabrera Capital Markets.

Dow Jones indeks porastao je 180 bodova, ili 1,58 posto, na 11.577 bodova, dok je S&P 500 skočio 2,04 posto, na 1.225 bodova, a Nasdaq indeks 1,63 posto, na 2.657 bodova. Sva tri indeksa naglo su skočila tek u posljednjem satu trgovanja, nakon što je britanski Guardian objavio da su Francuska i Njemačka, kao dio plana za suzbijanje dužničke krize, dogovorile povećanje europskog fonda za financijsku stabilizaciju (EFSF) na 2.000 milijardi eura.

 

„Već tjednima tržište ovisi o vijestima iz Europe, pa su tako u ponedjeljak cijene dionica oštro pale, nakon što je Njemačka poručila da ne treba već ovoga tjedna očekivati konačna rješenja za dužničku krizu. Nove vijesti oraspoložile su ulagače, no smjer tržišta lako se može promijeniti, ako iz Europe ponovno stigne kakva loša vijest“, kaže Larry Peruzzi, analitičar u tvrtki Cabrera Capital Markets. Prije vijesti o povećanju europskog fonda na tržištu je vladala nesigurnost zbog slabih kvartalnih poslovnih rezultata banaka. Goldman Sachs ostvario je u trećem tromjesečju veći gubitak nego što se očekivalo, dok je Bank of America poslovala s dobiti, no samo zahvaljujući prodaji imovine.

 

Ipak, nakon vijesti o povećanju EFSF-a, cijene tih dionica snažno su porasle. Dionica Bank of America poskupila je više od 10, a Goldman Sachsa više od 5 posto. Dionica IBM-a pojeftinila je, pak, više od 4 posto, jer su poslovni rezultati tog tehnološkog diva u proteklom kvartalu bili slabiji nego što se očekivalo. Najveće razočaranje stiglo je, međutim, nakon zatvaranja Wall Streeta, kada je Apple prvi puta nakon niza godina izvijestio o slabijim rezultatima nego što se očekivalo. Čista dobit tog tehnološkog diva iznosila je u proteklom tromjesečju 6,6 milijardi dolara, ili 7,05 dolara po dionici, dok se očekivala zarada od 7,39 dolara po dionici. Prihodi kompanije porasli su, pak, za snažnih 39 posto, na 28,2 milijarde dolara, no očekivalo se 29,7 milijardi.

 

Slabiji rezultati nego što se očekivalo posljedica su podbačaja prodaje iPhonea. U proteklom je kvartalu prodano oko 17 milijuna tih uređaja, a očekivala se prodaja oko 20 milijuna. Premda bi to za svaku kompaniju bili odlični poslovni rezultati, cijena dionice Applea potonula je 7 posto, čime je izbrisano oko 27 milijardi dolara tržišne vrijednosti najveće svjetske tehnološke kompanije.

 

„Očekivanja od Applea bila su prevelika. Ta bi kompanija u svakom kvartalu trebala ostvarivati rekordne rezultate, pa ako to ne uspije, njezina se dionica nađe pod pritiskom“, objašnjava Colin Gillis, analitičar u tvrtki BGC Partners. Na većini europskih burzi cijene su dionica jučer pale. Londonski FTSE oslabio je 0,48 posto, na 5.410 bodova, a pariški CAC 0,79 posto, na 3.141 bod. Frankfurtski DAX ojačao je, pak, 0,31 posto, na 5.877 bodova.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

cijene dionica, dionice, EFSF