Hrvatska

FIMI MEDIA: BAJIĆ: Rano je tvrditi da je odluka o optužnici protiv HDZ-a donesena! GREDELJ: Kao što sam i rekao!

Gredelj: Bajić potvrđuje da novine ne govore istinu!

FOTO: Mladen Bajić
Piše: Ivan Klarić

'Povodom članka objavljenog u dnevnom listu Slobodna Dalmacija od 18. listopada 2011. pod naslovom "HDZ za mjesec dana na sudu" i s tim u svezi reakcije na taj tekst objavljene pod naslovom "Nazvao sam Bajića, rekao mi je da se radi o notornoj laži!" vezano za izjavu Vladimira Gredelja, odvjetnika iz Bjelovara, navodimo kako je u navedenom predmetu Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta; u javnosti poznat pod nazivom "Fimi media"; istraga još u tijeku, tako da su tvrdnje o mogućim rokovima i odlukama za sada samo preuranjene tvrdnje. Odluka će, nakon dovršene istrage, biti donesena u zakonom propisanom roku o čemu će, kao i u drugim predmetima, javnost biti pravodobno obaviješteni.'

 

HDZ UZVRAĆA
>> Vladimir Gredelj: Tekst da će HDZ za mjesec dana završiti na sudu naručio je SDP

 

DORH: Odluka će, nakon dovršene istrage, biti donesena u zakonom propisanom roku o čemu će, kao i u drugim predmetima, javnost biti pravodobno obaviještena. 

Ovo je reakcija Državnog odvjetništva na današnje pisanje PolitikePlus, odnosno razgovor odvjetnika HDZ-a Vladimira Gredelja za naš portal gdje je rekao da je na tvrdnje Slobodne Dalmacije, kako će HDZ biti optužen kroz mjesec dana, nazvao Glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića koji mu je rekao da je informacija Slobodne Dalmacije 'notorna laž'.

 

Gredelj u razgovoru za portal PolitikaPlus ovakvu reakciju DORH-a smatra potvrdom onoga što je danas rekao.

 

- Pismen ste čovjek, zar vam nije jasno da Bajić na ovaj način potvrđuje da naslov Slobodne Dalmacije, kako će HDZ biti optužen za mjese dana, ne stoji i da nije istinit, rekao nam je u kratkom razgovoru Vladimir Gredelj.

 

Podsjećamo, Gredelj je u današnjem razgovoru za portal PolitikaPlus ustvrdio kako se s ovim tekstom Slobodna Dalmacija svrstala na jednu stranu i da je ovaj tekst naručen od strane najjače oporbene stranke, SDP-a.


- Slobodna Dalmacija očito navija za drugu političku opciju. Ovaj tekst nije za informiranje javnosti, on služi da se umanje uspjesi Jadranke Kosor. Smatram da iza toga stoji najjača oporbena stranka jer ovaj tekst sigurno nije naručio HDZ, kazao je Gredelj, a našu opasku kako se dugo u javnosti tvrdilo da je upravo HDZ pomogao EPH-u da kupi splitski dnevnik i da je nelogično da sada tu stranku napada, Gredelj je odgovorio.

 

- Sigurno HDZ Jadranke Kosor nije bio taj koji je pomogao EPH-u, rezolutno je rekao Gredelj.

Po njemu, u pisanju ovakvih vijesti nedostaje poznavanja pravne materije, osim ako joj je cilj stvaranje precepcije da je HDZ zločinačka organizacija, kako tvrde SDP-ovi jurišnici poput Željka Jovanovića.

 

GREDELJ: Pismen ste čovjek, zar vam nije jasno da Bajić na ovaj način potvrđuje da naslov Slobodne Dalmacije, kako će HDZ biti optužen za mjese dana, ne stoji i da nije istinit.

Splitski dnevnik tvrdi da će istraga duga godinu i pol dana uskoro rezultirati podizanjem optužnice protiv Ive Sanadera i još 16 osoba zbog raznih zlouporaba, te da u tom slučaju ni HDZ neće moći biti zaobiđen zbog Zakona o odgovornosti pravnih osoba.

 

Stranka je, podsjetimo, ilegalnim novcem navodno financirala predsjedničku kampanju Jadranke Kosor 2005. godine, te je 'na crno' plaćala estradne zvijezde i potkupljivala lokalne medije na prošlim parlamentarnim izborima 2007. godine.

Po zakonu, za ovakva djela pravna osoba može biti kažnjena globom od maksimalno osam milijuna kuna te oduzimanjem imovine, no isključena je mogućnost zabrane rada stranke.

Ukoliko se doista dokaže da su prljavim novcem raspolagali najodgovorniji ljudi u HDZ-u, smatra Slobodna Dalmacija, to će morati rezultirati optužnicom protiv same stranke, a kao glavni svjedoci koji bi potkrijepili ovu tezu spominju se bivši član Uprave Croatia osiguranja Damir Mihanović, vlasnica tvrtke 'Fimi Media' Nevenka Jurak i nekadašnja blagajnica HDZ-a Branka Pavošević.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

jadranka kosor, fimi medija, mladen bajić, sdp, hdz