A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://politikaplus.com//upload/images/arhiva/A-B/ali-hamnei-100.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Ajatolah Hamnei spomenuo ukidanje predsjednika i jačanje parlamenta | Politika+
Svijet

IRAN: Ajatolah Hamnei spomenuo ukidanje predsjednika i jačanje parlamenta

"Vraćanje dužnosti premijera moguće je u bliskoj budućnosti."

FOTO: Ajatolah Ali Hamnei
FOTO: Arhiv
Piše: PolitikaPlus/Hina/AFP


Neki analitičari smatraju da je ova ajatolahova izjava zapravo upozorenje nasljednicima konzervativnog iranskog predsjednika Mahmuda Ahmadinedžada da ne pokušaju prekoračiti svoje ovlasti nauštrb utjecajnog iranskog svećenstva.

Vrhovni iranski vođa ajatolah Ali Hamnei spomenuo je mogućnost ukidanja dužnosti predsjednika republike u korist jačanja parlamentarnog sustava u zemlji, što je u ponedjeljak udarna vijest iranskog tiska.


"U sadašnjoj situaciji, politički režim je predsjednički i predsjednika republike izravno bira narod, što je dobro. No ako nam se jednog dana, u ne tako dalekoj budućnosti, učini da je parlamentarni režim bolji za izbor izvršne vlasti, neće biti problema promijeniti sadašnji sustav", rekao je u nedelju Hamnei za posjeta jednoj iranskog pokrajini.

Iranski tisak tu je rečenicu objavio na naslovnim stranicama.

"Vraćanje dužnosti premijera moguće je u bliskoj budućnosti", piše proreformski list Etemad i dodaje da je Hamnei "otvorio put za raspravu o ustavnoj promjeni".

Konzervativni list Resalat naslovljuje članak "Parlamentarni režim, problema nema". Tisak općenito izbjegava komentirati izjave vrhovnog vođe koji svoju misao nije razradio.

Islamska Republika Iran od samog je početka, nekih desetak godina, imala instituciju predsjednika izabranog na biralištima i premijera kojeg imenuje parlament. Premijerska dužnost ukinuta je 1989. godine. Prema iranskom ustavu, vrhovni vođa inicira ustavnu promjenu, a narod je potvrđuje izjašnjavanjem na biralištima.

Neki analitičari smatraju da je ova ajatolahova izjava zapravo upozorenje nasljednicima konzervativnog iranskog predsjednika Mahmuda Ahmadinedžada da ne pokušaju prekoračiti svoje ovlasti nauštrb utjecajnog iranskog svećenstva.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

mahmud ahmadinedžad, iran, Ali Hamnei