A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://politikaplus.com//upload/images/arhiva/prosvjed-dakovo-htv.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Sabor: HDSSB traži zakon o obeštećenju radnika Đakovštine | Politika+
Hrvatska

ZAHTJEV: Sabor: HDSSB traži zakon o obeštećenju radnika Đakovštine

Zatraženo obeštećenje od 30 milijona kuna, kojima bi se isplatile otpremnine za 350 radnika.

FOTO: HTV
Piše: PolitikaPlus/Hina

Klub HDSSB-a danas je zatražio od vlade da Hrvatskom saboru predloži zakon o obeštećenju radnika Đakovštine u iznosu od 30 milijuna kuna kojima bi se isplatile otpremnine za 350 radnika te tvrtke u stečaju, a koji su u štrajku.

 

Vladu je prozvao kao najodgovorniju za probleme Đakovštine, kako zbog 32 posto udjela u toj tvrtki koje posjeduje u ime države, tako i jer je, kako je rekao, po političkoj liniji održavala nesposobnu Upravu Đakovštine i "dala zeleno svjetlo za sumnjive kredite".


 

Zahvalivši predsjedniku Sabora Luki Bebiću što mu je omogućio da u Saboru progovori o teškom stanju 350 radnika Đakovštine, Zoran Vinković je kazao da HDSSB "nema lažnu brigu o radnicima niti prolijeva krokodilske suze kako je to jučer rekao sada nedostajući potpredsjednik Sabor Vladimir Šeks".

 

Vladu je prozvao kao najodgovorniju za probleme Đakovštine, kako zbog 32 posto udjela u toj tvrtki koje posjeduje u ime države, tako i jer je, kako je rekao, po političkoj liniji održavala nesposobnu Upravu Đakovštine i "dala zeleno svjetlo za sumnjive kredite". Vinković, gradonačelnik Đakova, rekao je da prvi zahtjev za održavanjem sastanka s ministrom poljoprivrede datira još iz siječnja prošle godine, upitavši koliko vremena treba vladi i resornom ministarstvu da shvate ozbiljnost situacije.

 

"O svemu je upoznato Državno odvjetništvo na čelu s drugom Mladenom Bajićem, ali do danas nije pokrenut ni jedan postupak", rekao je Vinković.


 

"Ukradeno žito je samo zrno pijeska u pješčaniku. Ovdje je riječ o milijunima za koje su zakinuti radnici", poručio je, dodavši da je krah Đakovštine nastupio još tijekom pretvorbe i privatizacije te da postoje sumnje u ratno profiterstvo. "O svemu je upoznato Državno odvjetništvo na čelu s drugom Mladenom Bajićem, ali do danas nije pokrenut ni jedan postupak", rekao je Vinković. Od vlade je zatražio da izradi i Saboru za donošenje predloži zakon o obeštećenju radnika Đakovštine, a zastupnike da izglasaju takav zakon, posebno one iz HDZ-a i SDP-a. "Radnicima nitko drugi ne može pomoći, ni Bog, ni grad, ni oni sami sebi, ako to ne napravi vlada", poručio je.

 

"Tvrtka je nestala, ali ljudi žele živjeti", dodao je Vinković.

 

Ispravljajući njegove navode, Josip Đakić (HDZ) netočnim je ocijenio tvrdnje o vladi kao najodgovornijoj za stanje u Đakovštini, rekavši kako je kriva Uprava koja nije vodila brigu ni poslovala u duhu zakona. Netočno je, dodao je, i da se problemi radnika Đakovštine mogu riješiti isplatom 30 milijuna kuna, pozvavši Vinkovića da ne napuhuje iznose i podsjetivši ga da će se u Ministarstvu poljoprivrede na temu Đakovštine popodne održati sastanak.

 

"Istina je da vi kupujete bodljikavu žicu i da radite performans u Đakovu", poručio je Đakić HDSSB-ovom zastupniku, koji ga je prozvao za vrijeđanje i tražio od Bebića da mu izrekne opomenu. S obzirom da će HDZ danas u Đakovu predstavljati gospodarski program, Đakića je pozvao da dođe i obiđe radnike Đakovštine i pita ih tko je kupio žicu. Vinkovića je za manipulaciju radnicima Đakovštine prozvao i Boris Kunst (HDZ), ističući nužnim da se radnike upozna s pravnim sredstvima koja u ovom trenutku, do završetka stečajnog postupka, mogu ostvariti.

 

"Šteta što su izašli iz sindikata jer ovako pojedinci iz svojih usko-političkih interesa njima mogu manipulirati", rekao je Kunst. "Takvi sindikalci su i doveli radnike u ovaj položaj, jer su bili u sprezi s onima koji su namjeravali kupiti tvrtku", uzvratio mu je Vinković. Bivši radnici Đakovštine od utorka prosvjeduju ispred ulaza u bivšu tvrtku u šatoru nazvanom "Vladin logor" koji su ogradili bodljikavom žicom.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

đakovo, HDSSB, zoran vinković, ministar poljoprivrede, hdz