Burze

BEZ STRESA: ZSE: Slaba aktivnost investitora

Na Zagrebačkoj se burzi očekuje se mirno trgovanje zbog slabašne aktivnosti investitora

Piše: PolitikaPlus/HINA

Na Zagrebačkoj se burzi danas očekuje mirno trgovanje zbog slabašne aktivnosti investitora, a i na svjetskim burzama vlada oprez, nakon što je slovački parlament odbio zakon o europskom fondu za financijsku stabilnost, što je ojačalo zabrinutosti oko dužničke krize u eurozoni.

 

Od 9 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u anketi Hine, njih 6 danas očekuje stagnaciju Crobexa, 2 pad, a 1 porast.

 

Crobex indeks jučer je oslabio 0,69 posto, na 1.794 boda, te se po drugi puta u posljednjih tjedan dana spustio ispod psihološki važne razine od 1.800 bodova.

 

Crobex10 oslabio je 0,21 posto, na 987 bodova.

 

Redovni promet dionicama dosegnuo je 19 milijuna kuna, što je otprilike 8,5 milijuna manje nego prethodnoga dana.Milijunski promet ostvaren je tek dvjema dionicama – Belja i HT-a.

Nakon što je u samo dva dana skočila čak 69 posto, jučer je cijena dionice Belja pala za 13,8 posto, na 98,14 kuna.

Dionica HT-a, pak, blago je ojačala, za 0,02 posto, na 240,05 kuna.

 

-Očekujem danas status quo na domaćem tržištu. Ono se već neko vrijeme kreće u uskom cjenovnom rasponu, jer nema znatnijih aktivnosti, a tako će vjerojatno biti i idućih dana, ističe Goran Vorkapić, direktor investicijskog bankarstva u Centar banci.

 

I na svjetskim se burzama trguje oprezno. Na Wall Streetu su u utorak burzovni indeksi ostali gotovo nepromijenjeni. Dow Jones indeks oslabio je 0,15 posto, dok je S&P 500 ojačao 0,05 posto, a Nasdaq indeks 0,66 posto.

 

I na azijskim se burzama jutros trgovalo oprezno, zbog zabrinutosti u vezi dužničke krize, nakon što je slovački parlament odbio zakon o jačanju europskog fonda za financijsku stabilnost.

 

Slovačka je jedina od 17 članica eurozone koja je odbila zakon o jačanju EFSF-a, a da bi taj zakon bio primijenjen u cijelom bloku, potrebna je podrška svih članica. Ipak, očekuje se da bi u drugom glasanju, koje bi se trebalo održati do kraja tjedna, zakon mogao dobiti 'zeleno svjetlo'.

 

Osim odluke slovačkog parlamenta, ulagače na svjetskim burzama razočarao je i loš početak sezone objave kvartalnih poslovnih rezultata američkih kompanija.

Slabi poslovni rezultati Alcoe, najvećeg američkog proizvođača aluminija, i njezino upozorenje o pogoršanju poslovnih uvjeta u svijetu izazvali su jutros na europskim burzama pad cijena dionica u rudarskom sektoru. STOXX Europe 600 indeks tog sektora oslabio je 0,8 posto.

 

-Nakon tehničkog odbijanca prema gore, neizvjesno je u kojem će se smjeru dalje nastaviti kretati svjetske burze. Ključni S&P 500 indeks kreće se u širokom rasponu od 1.100 do 1.240 bodova. Niti ima dovoljno dobrih vijesti da bi se probio iznad gornje granice raspona, niti toliko loših da bi pao ispod donje granice, zaključuje Vorkapić.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

zagrebačka Burza, goran vorkapić