Burze

U FOKUSU: Oprez na azijskim burzama, rast eura zaustavljen

Slabo trgovanje zbog slabog početka sezone objave poslovnih rezultata u SAD-u i zabrinutosti u vezi dužničke krize

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters

Na azijskim se burzama jutros trguje oprezno, zbog slabog početka sezone objave poslovnih rezultata u SAD-u i zabrinutosti u vezi dužničke krize, nakon što je slovački parlament odbio zakon o jačanju europskog fonda za financijsku stabilnost.

 

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u minusu 0,2 posto, a pale su, oko 0,5 posto, i cijene dionica u Australiji. Burzovni indeksi u Singapuru, Južnoj Koreji, Hong Kongu i Šangaju porasli su, pak, između 0,3 i 2,5 posto, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 7,30 sati bio na dobitku 0,2 posto.

Na samom početku današnjeg trgovanja na azijskim su burzama cijene dionica pale jer je ulagače razočarao slovački parlament, koji je jučer odbio prijedlog zakona o povećanju mogućnosti europskog fonda za financijsku stabilnos

Na samom početku današnjeg trgovanja na azijskim su burzama cijene dionica pale jer je ulagače razočarao slovački parlament, koji je jučer odbio prijedlog zakona o povećanju mogućnosti europskog fonda za financijsku stabilnost (EFSF), vrijednog 440 milijardi eura, koji se smatra glavnim oružjem protiv dužničke krize.

 

„Trend na tržištima diktiraju dužnički problemi u Europi, a odbacivanje zakona u Slovačkoj negativno utječe na raspoloženje jer je jačanje europskog fonda nužno da bi se vratio osjećaj sigurnosti“, kaže Hirokazu Yuihama, strateg u tvrtki Daiwa Capital Markets. Slovačka je jedina od 17 članica eurozone koja je odbila zakon o jačanju EFSF-a, a da bi taj zakon bio primijenjen u cijelom bloku, potrebna je podrška svih članica. Ipak, očekuje se da bi u drugom glasanju, koje bi se trebalo održati do kraja tjedna, zakon mogao dobiti 'zeleno svjetlo'.

 

Posljednjih dana cijene dionica na svjetskim burzama rastu zahvaljujući nadi ulagača da će europski dužnosnici uskoro usuglasiti rješenja za suzbijanje dužničke krize.

 

„Nada da će europski dužnosnici do kraja ovog mjeseca povući konkretne poteze kako bi suzbili dužničku krizu glavni je pokretač rasta cijena dionica posljednjih dana, no prošlost nam sugerira da je rizik od razočaranja velik“, pišu analitičari Crdit Agricole u bilješci klijentima.

 

Loše jutros na raspoloženje ulagača utječe i slab početak sezone objave kvartalnih poslovnih rezultata. Sinoć je Alcoa, najveći američki proizvođač aluminija, izvijestila o padu dobiti i prihoda u trećem tromjesečju, u odnosu na prethodni kvartal, pa je cijena te dionice oštro pala.

 

Ipak, burzovni indeksi na većini azijskih tržišta oporavili su u drugom dijelu jutrošnjeg trgovanja, zahvaljujući snažnom rastu cijena dionica u Šangaju. No, taj rast analitičari uglavnom pripisuju tehničkoj korekciji cijena nakon njihovog oštrog pada prošloga mjeseca. Na valutnim je tržištima, pak, prekinut uspon eura, kojega od početka tjedna potiče nada da će uskoro biti objavljen cjelovit plan za rješavanje dužničke krize u eurozoni. 

 

Cijena eura trenutačno se kreće oko 1,3630 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,3650 dolara.U odnosu, pak, na japansku valutu, tečaj eura stabilno se kreće oko 104,50 jena.

 

Tečaj dolara prema japanskoj valuti ojačao je s jučerašnjih 76,60 na 76,70 jena. Nakon što je jučer porasla za 40-ak centi, terminska cijena nafte na burzi u New Yorku jutros je pala za 70-ak centi, na 85,10 dolara po barelu.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

burza, svjetska tržišta, azijske burze, nikkei, Hirokazu Yuihama, EFSF