A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://politikaplus.com//upload/images/arhiva/I-J/julia-timosenko-105.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

EU i Rusija protiv presude Timošenko; Janukovič: Odluka nije konačna | Politika+
Svijet

POLITIČKI PROCES: EU i Rusija protiv presude Timošenko; Janukovič: Odluka nije konačna

Putin rekao je da "ne razumije zašto je osuđena" bivša ukrajinska premijerka.

FOTO: Julija Timošenko
FOTO: Arhiv
Piše: PolitikaPlus/Hina/AFP

Kritikama Kijevu zbog sedmogodišnje zatvorske kazne bivšoj ukrajinskoj premijerki Juliji Timošenko u utorak su se pridružili OESS i Moskva koja suđenje drži antiruskim, a razumijevanje za reakcije iz inozemstva pokazao je ukrajinski predsjednik Viktor Janukovič i poručio da presuda nije konačna, prenose agencije.

JANUKOVIČ: "Taj slučaj vrijedan žaljenja priječi europsku integraciju Ukrajine. Budi zabrinutost EU-a i razumijemo zašto... No ta odluka nije konačna"

Europska unija, Vijeće Europe i međunarodna organizacija za zaštitu ljudskih prava Amnesty International nazvali su politički motiviranom presudu bivšoj premijerki kojoj je sud osim zatvora dosudio i plaćanje odštete od 200 milijuna dolara zbog sklapanja ugovora o kupnji ruskog plina.

"Ukrajina mora pokazati krajnju transparentnost svojih sudskih postupaka", rekao je litavski ministar vanjskih poslova Audronius Azubalis, trenutačni predsjedatelj Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS), javlja agencija AFP.

Azubalis je istaknuo kako je sada "važno da žalbeni postupak bude transparentan i pravičan, uz poštivanje najviših standarda kako bi se vratilo povjerenje ukrajinskog naroda i međunarodne zajednice".

Rusko ministarstvo vanjskih poslova u cijelom suđenju vidi "očit antiruski kontekst", prenosi Reuters.

"Plinski ugovori sklopljeni su uz strogo poštivanje zakona Rusije i Ukrajine i odredbi međunarodnog prava", priopćilo je ministarstvo.

Ruski premijer Vladimir Putin, koji boravi u posjetu Kini, rekao je da "ne razumije zašto je osuđena" bivša ukrajinska premijerka.

Ukrajinski predsjednik Viktor Janukovič izrazio je razumijevanje za kritike i poručio da presuda nije konačna.


"Taj slučaj vrijedan žaljenja priječi europsku integraciju Ukrajine. Budi zabrinutost EU-a i razumijemo zašto", rekao je Janukovič i dodao: "No ta odluka nije konačna".

Obrana bivše premijerke najavila je "žurnu žalbu" na presudu, prenosi AFP.

 

Neki ukrajinski analitičari ocjenjuju da bi službeni Kijev mogao ukinuti članak na temelju kojeg je Timošenko osuđena. To bi omogućilo da bude puštena na slobodu čime bi se ugodilo Europskoj uniji, a ipak bi oporbena čelnica na određeno razdoblje bila udaljena s političke scene.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

oess, vladimir putin, viktor janukovič, ukrajina, Audronius Azubalis, julija timošenko