A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://politikaplus.com//upload/images/arhiva/I-J/jadranka-kosor-hdz-100.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Svi premijerkini ljudi: Kosoričina desetorka za opstanak na vlasti | Politika+
Hrvatska

IZBORNI ADUTI: Svi premijerkini ljudi: Kosoričina desetorka za opstanak na vlasti

Gjenero: Očito je kako su u HDZ-u odlučili da najveći teret parlamentarnih izbora iznesu novi ljudi, članovi koji su tek nedavno pristupili stranci.

Piše: Ivan Klarić

Na jučerašnjoj sjednici Predsjedništva HDZ-a kojom je predsjedala predsjednica stranke Jadranka Kosor izabrani su koordinatori izbornih jedinica za predstojeće parlamentarne izbore, priopćeno je danas iz HDZ-a.

 

>> HDZ-ovi kordinatori: Jadranka Kosor dala novu priliku Šukeru

 

O IZOSTANKU JARNJAKA: Optužbe Ive Sanadera u ovoj situaciji su prednost bilo kojeg člana HDZ-a jer možda dokazuju kako bivši premijer želi skinuti odgovornost sa sebe optužujući sve redom što je kod dijela javnosti i prepoznato. Moje mišljenje je da je izostanak Jarnjaka njegova odluka i da je ovo znak njegovog povlačenja iz visoke politike.

Na prijedlog predsjednice HDZ-a, Predsjedništvo je jednoglasno donijelo odluku da se za koordinatore izbornih jedinica imenuju u I. izbornoj jedinici Gordan Jandroković, u II. izbornoj jedinici Đuro Popijač, u III. izbornoj jedinici Tomislav Karamarko, u IV. izbornoj jedinici Vladimir Šeks, u V. izbornoj jedinici Petar Čobanković, u VI. izbornoj jedinici Ivan Šuker, u VII. izbornoj jedinici Martina Dalić, u VIII. izbornoj jedinici Davor Božinović, u IX. izbornoj jedinici Božidar Kalmeta, a u X. izbornoj jedinici Branko Bačić.

Politički analitičar Davor Gjenero smatra da su ovo ljudi koji će HDZ predstavljati na izborima, ali i da je ovo poruka Jadranke Kosor kako se unutar te stranke nalaze novi, aferama ne uzdrmani članovi vladajuće stranke.

 

- Očito je kako su u HDZ-u odlučili da najveći teret parlamentarnih izbora iznesu novi ljudi, članovi koji su tek nedavno pristupili stranci poput Tomislava Karamarka za kojeg i ova lista potvrđuje da u stranku nije ušao da bi bio običan član, nego član koji će svakako imati utjecaj u HDZ-u, napominje Gjenero uz opasku kako je ministar unutarnjih poslova preuzeo poziciju Ivana Jarnjaka. 

 

O ŠUKERU: Ja sam bio uvjeren da će Šuker biti politički eliminiran nakon javnog sukoba s gradonačelnikom Velike Gorice Draženom Barišićem. Naprotiv, ova lista je pokazala da je Šuker itekako 'preživio' taj sukob i da unutar stranke i dalje ima veliki utjecaj.

Premda se u javnosti, nakon objavljivanja liste kordinatora, proširila priča da je izostanak Jarnjaka zapravo posljedica njegove moguće upletenosti u aferu sa crnim fondovima, za što ga optužuje i bivši predsjednik HDZ-a Ivo Sanader, Gjenero nije sklon takvoj teoriji.

- Naprotiv, optužbe Ive Sanadera u ovoj situaciji su prednost bilo kojeg člana HDZ-a jer možda dokazuju kako bivši premijer želi skinuti odgovornost sa sebe optužujući sve redom što je kod dijela javnosti i prepoznato. Moje mišljenje je da je izostanak Jarnjaka njegova odluka i da je ovo znak njegovog povlačenja iz visoke politike, smatra Gjenero.

Da optužbe Sanadera nemaju neku posebnu težinu, ističe Gjenero, pokazuje primjer Branka Bačića koji je unatoč teškim optužbama za upletenost u aferu oko crnih fondova, postao koordinator za 10. izbornu jedinicu.

- Bačić možda nije tipični političar koji bi mogao privući veliki broj birača, ali je njegovo postavljanje za kordinatora dokaz da mu Jadranka Kosor i vrh stranke vjeruje, napominje Gjenero.

Kao najveće iznenađenje ove liste Gjanero ističe bivšeg ministra financija Ivana Šukera koji je kordinator u 6. izbornoj jedinici.
 

O ŠEKSU: Morate znati da je tamo vrlo jak HDSSB. Ukoliko iz te bitke izađe kao poražen, Šeks bi možda mogao imati vrlo teške političke posljedice koje bi mogle izazvati kraj njegove političke karijere.

- Ja sam bio uvjeren da će Šuker biti politički eliminiran nakon javnog sukoba s gradonačelnikom Velike Gorice Draženom Barišićem. Naprotiv, ova lista je pokazala da je Šuker itekako 'preživio' taj sukob i da unutar stranke i dalje ima veliki utjecaj, smatra Gjenero.

A HDZ-ovac koji po mišljenju Gjenera najviše riskira je Vladimir Šeks.

- Njegovo postavljanje za kordinatora u 4. izbornoj jedinici je itekako riskantan potez. Morate znati da je u toj izbornoj jedinici vrlo jak Glavašev HDSSB i tamo će Šeksa zasigurno dočekati velika borba. Ukoliko iz te bitke izađe kao poražen, Šeks bi možda mogao imati vrlo teške političke posljedice koje bi mogle izazvati kraj njegove političke karijere, upozorava Gjenero.

No, smatra Gjenero, najveću odgovornost ima predsjednica stranke Jadranka Kosor. Premda je i ova 'stara' garda na čelu sa Šeksom i Šukerom preuzela najveći rizik, činjenica je da će pozitivne ili negativne reakcije, ovisno o rezultatu na izborima, ići prema Jadranki Kosor, naposljetku će Gjenero.