A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://politikaplus.com//upload/images/arhiva/I-J/invest-in-croatia-kosor-102.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Kosor mami strane investitore: Hrvatska je nova ulazna točka za tržište od 500 milijuna kupaca! | Politika+
Mojbiz

INVEST IN CROATIA: Kosor mami strane investitore: Hrvatska je nova ulazna točka za tržište od 500 milijuna kupaca!

Domagoj Milošević: Ono što je Hrvatska vlada u posljednje dvije godine ostvarila je bez presedana!

FOTO: Jadranka Kosor
Piše: Ivan Hrstić

Velika poslovna konferencija popunila je Kristalnu dvoranu zagrebačkog Westina, a koliko je među uzvanicima onih koji su doista zainteresirani za ulaganje u Hrvatsku, možda ćemo moći naslutiti i prije njenog završetku. Kako je rekao Davor Majetić, glavni direktor HUP-a, ovo je 'najveća konferencija ikad održana u Hrvatskoj, barem kada se uzme u obzir veličina kapitala kojom raspolažu oni koji sjede u ovoj prostoriji'. 

Na ovom  uvodnom dijelu nije rečeno ništa što bi trebalo biti zapamćeno. Nadan Vidošević u svojem stilu u uvodnom govoru dao je presjek protekla dva desetljeća, istaknuvši da Hrvatska tek posljednjih 11 godina, otkako su završeni ratni sukobi u Hrvatskoj i bližem susjedstvu funkcionira u koliko-toliko normalnom poslovnom okolišu. Potpredsjednik vlade Domagoj Milošević kao i obično ima siguran nastup, no iz njegovog uvodnog govora u uhu nije ostalo ništa vrijedno ponavljanja. Vjerojatno se i svjesno suzdržavao da ne bi ulazio u djelokrug onoga što je bilo namijenjeno premijerki.

Domagoj Milošević: Ono što je Hrvatska vlada u posljednje dvije godine ostvarila je bez presedana!

Jadranka Kosor je govorila o promjenama koje je Hrvatska poduzela u posljednje dvije godine, istaknuvši da je prema posljednjem izvješću Svjetske banke Hrvatska poskočila za 5 mjesta, te izrazivši očekivanje da će u sljedećem izvješću podignuti za 'barem sedam mjesta'. Pri tom nije objasnila što je tu čarobnog baš u brojci 7.

Ono što je ipak najvažnije je što je ona poslala poruku, iako je ona mogla biti izrečena u suvislijem i konciznijem obliku: Investitori, dobro došli u Hrvatsku, novu ulaznu točku za tržište od 500 milijuna kupaca!

ULAGAČI: Turizam je velika hrvatska šansa, ali se isto tako ne smijemo oslanjati samo na turizam i zaboravljati energetiku, petrokemiju, poljoprivredu i prehrambenu industriju i niz drugih industrijskih grana.

No, dakako, u prostoriji je sjedio popriličan broj predstavnika vrlo ozbiljnih investitora, koji ni ne očekuju show, već razumno iznošenje razloga zašto bi oni svoj novac u sljedeće dvije godine uložili u Hrvatsku, a ne u neku drugu zemlju.

Na uvodnom panelu, kojeg je moderirao Neil MacDonald, novinar Financial Timesa, neki od njih su dobili priliku iznijeti svoje stavove. Katarski šeik Mohamed A. Althani, predsjednik Qatar Connecta, Ferit Sahenk, predsjednik turskog Dogus Holdinga, David Fass iz bankarske grupacije Macquarie i Frank Stronach, osnivač i počasni predsjednik Magna Internationala, sjedeći uz Domagoja Miloševića uglavnom su se složili da je turizam velika hrvatska šansa, ali da se isto tako ne smijemo oslanjati samo na turizam i zaboravljati energetiku, petrokemiju, poljoprivredu i prehrambenu industriju i niz drugih industrijskih grana. Isto tako, da se male države moraju specijalizirati i usmjeriti na visokokvalitetne proizvode veće dodatne vrijednosti, ne pokušavajući se natjecati sa zemljama koje su šampioni masovne proizvodnje.

JADRANKA KOSOR: Novi podaci Svjetske banke pokazuju da je Hrvatska po kriteriju lakoće poslovanja napredovala za pet mjesta i nalazi se na 84. mjestu od 183 analizirane zemlje. Vjerujem da će iduće godine poredak biti bolji i da ćemo skočiti najmanje za sedam mjesta.

Šeik Althani napomenuo je da još uvijek ima sektora koji nisu zasićeni, pa tako u i turizmu, jer u Hrvatskoj još uvijek ima dijelova koji su gotovo djevičanski netaknuti (Sahenk je pri tom pohvalio Hrvate što su bili 'dovoljno pametni'). No, i on upozorava da se ne možemo naprimjer, natjecati protiv njemačkog proizvođača automobila, zaboravljajući da mi ne bismo imali ništa protiv da neki njemački proizvođač odabere neki hrvatski grad za izgradnju svoje tvornice automobila.

Da se ovaj skup održava u Turskoj pod nazivom Invest In Turkey, rekao je Ferit Sahenk, okupljenima bi poručio da su dani diferencijacije između domaćih i stranih investitora prošlost. No, ako je time htio uspostaviti paralelu s Hrvatskom, po svoj prilici je promašio bit, jer u Hrvatskoj izvršne vlasti na lokalnim i nacionalnim razinama i prečesto zaboravljaju da su najveći investitori na hrvatskom tržištu upravo domaća poduzeća. No, dakako, kako je rekao i potpredsjednik vlade za gospodarstvo, greenfield  i FDI su one čarobna riječi koje se traže u ovom trenutku.
 

David Fass je upozorio da se kad se okupi jedan ovakav reprezentativni skup, u trenutku kad počne priča o prošlosti, odnosno kad se spominju prepreke ulaganjima i korupcija, onda je razgovor već gotov, i sljedeći put će doći upola manje investitora.- Volio bih se vratiti za koju godinu i vidjeti da se o tome više ne razgovara, rekao je Fass, iako nije precizirao govori li u kondicionalu ili već zamjera domaćinima da previše o tome pričaju.

Domagoj Milošević je na to uzvratio da je ono što je hrvatska vlada u posljednje dvije godine poduzela 'bez presedana' ciljajući očito na borbu protiv korupcije i uklanjanje prepreka investitorima. Prema njegovim riječima, i onome što je prije njega govorila Jadranka Kosor, Hrvatska je zemlja koja je potpuno otvorena za investicije, a uložiti svoj novac u ovom trenutku u Hrvatsku prilika je koja se ne bi smjela propustiti.