Burze

SVJETSKA TRŽIŠTA: Wall Street: optimizam oko eurozone podiže terminske indekse

„S očito sve pozitivnijim vijestima iz eurozone, jača i povjerenje investitora. Dan za danom, sve je veća nada da će stvari postajati jasnije“

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters

Američki terminski indeksi danas su ojačali zahvaljujući dobrom raspoloženju investitora koje je potaknulo obećanje čelnika Francuske i Njemačke da će do kraja mjeseca objaviti plan ublažavanja dužničke krize u eurozoni.

Dow Jones terminski indeks oko 14,00 sati bio je na dobitku 126 bodova, a tehnološki Nasdaq 27,75 bodova.

„S očito sve pozitivnijim vijestima iz eurozone, jača i povjerenje investitora. Dan za danom, sve je veća nada da će stvari postajati jasnije“

Istodobno, S&P 500 indeks bio je u plusu 13,1 bod, te iznad fer vrijednosti, matematičke formule kojom se određuju cijene uzimajući u obzir kamatne stope, dividende i rok dospijeća terminskog ugovora.

U nedjelju su na sastanku u Berlinu francuski predsjednik Nicolas Sarkozy i njemačka kancelarka Angela Merkel obećali da će do kraja listopada predstaviti cjelovit plan za rješavanje dužničke krize i dokapitalizaciju banaka. No, nisu iznijeli nikakve detalje toga plana.

„S očito sve pozitivnijim vijestima iz eurozone, jača i povjerenje investitora. Dan za danom, sve je veća nada da će stvari postajati jasnije“, kaže Andre Bakhos, direktor analitike pri Lek Securitiesu. Međutim, dodaje i da je tržište i dalje senzitivno na rizike.

I dok danas tržište dionica posluje, tržište obveznica, kao i vladini uredi ne rade zbog praznika u SAD-u. To će vjerojatno utjecati na slabiji obujam trgovanja.

Na europskim burzama cijene dionica nastavile su jačati četvrti dan zaredom. Trenutno je londonski Ftse na dobitku 1 posto, na 5.356 bodova, frankfurtski DAX 0,4 posto, na 5.698 bodova, a pariški CAC 0,73 posto, na 3.119 bodova.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

SVJETSKA TRŽIŠTA WALL STREET, NASDAQ, DOW JONES, S&P 500, Andre Bakhos