Hrvatska

PROMJENA NASTUPA: ANALIZA Zoran Milanović je u lovu na svakog birača!

PUHOVSKI: Oni su procijenili da imaju prilično sigurnu relativnu većinu i sada rade na tome dođu do apsolutne veličine.

FOTO: Zoran Milanović
Piše: Ilijana Grgić

Jučerašnji nastup prvog čovjeka SDP-a na HTV-u, pokazao je jednog drugačijeg Zorana Milanovića. Gostujući u emisiji Nedjeljom u dva, predsjednik SDP-a najavio je kako će izlazak iz krize snositi svi građani pomalo.

 

>> VIDEO Zoran Milanović: Otpuštanje nije recept, mora se raditi efikasnije

 

Zoran Milanović je rekao da se više ne može živjeti na dug, obećao je da će se više raditi u državnoj upravi i javnim poduzećima. Neće povlačiti bolne rezove jer po njemu, oni nisu nikog izvukli iz krize. Treba raditi više i produktivnije. Još je zanimljive da je i dalje ostao pri svojoj prvotnoj tvrdnji da Ante Gotovina odgovara za tuđe propuste.

 

 

Politički analitičar Žarko Puhovski ističe kao se u Milanovićevom nastupu vide zacrtana tri scenarija kojih se drže svi čelnici Kukuriku koalicije, osim Radimira Čačića.

 

ŽARKO PUHOVSKI: Oni su procijenili da imaju prilično sigurnu relativnu većinu sada rade na tome dođu do apsolutne veličine.

- Spustili su ton u kampanji, složili su socijalni program i ublažili su kresanje u državnoj upravi i javnim poduzećima. Oni su procijenili da imaju prilično sigurnu relativnu većinu sada rade na tome da dođu do apsolutne veličine. Oni su odlučili da taj državnički stav rezerviraju za Milanovića, ističe Puhovski.

 

- Mogli bi smo reći kako je to strateški pametna retorika, o Milanovićevom nastupu reći će Slaven Letica te dodaje da nikad ne osvajaš ono što je tvoje.

 

- To je koncepcijska razlika između HDZ-a i SDP-a. HDZ konstantno osvaja one čije glasove već imaju poput branitelja, domaćica itd. A ovi (SDP) pokušavaju ući u prostor protivnika, tako je Bill Clinton dobivao izbore, napominje Letica.

 

SLAVEN LETICA: To je koncepcijska razlika između HDZ-a i SDP-a. HDZ konstantno osvaja one čije glasove već imaju. A ovi (SDP) pokušavaju ući u prostor protivnika, tako je Bill Clinton dobivao izbore.

- Milanović očito želi privući i one koji mu nisu skloni , ali ono što on govori , to je na razini parola, floskula , jer ja ne vidim da je on rekao, mi ćemo napraviti to i to, u tom i tom roku, kroz to i to, sve je to manje više uopćeno, analiza je komentatora Večernjeg lista Milana Jajčinovića.

 

- Njegov nastup mi je bio bolji od dosadašnjih, ali mi je bio ispod razine očekivanja, ja nisam u njegovom nastupi vidio te promjene koje se od njega očekuju, to svjetlo na kraju tunela, reći će stručnjak za politički marketing Krešimir Macan koji ističe kako Milanović u svom nastupu treba "zapaliti" ljude da izađu na izbore van, on mora voditi i tzv "negativnu "kampanju, a to znači upozoravanje na ono što HDZ radi krivo.

 

KREŠIMIR MACAN: Njegov nastup mi je bio bolji od dosadašnjih, ali mi je bio ispod razine očekivanja, ja nisam u njegovom nastupi vidio te promjene koje se od njega očekuju

- Jer bez obzira koliko vi bili sigurni u relativnu većinu, nikad niste sigurni koliko ćete tu koaliciju morati širiti da bi mogli formirati Vladu. Znači on se mora odlučiti, tko su birači čiji on glas želi, jesu li to branitelji, oni kojih žive od državnog proračuna ili su to i koji pune proračun? On nije želio jučer govoriti o otpuštanjima, o rezovima u javnoj upravi, ali mogao je govoriti o promjeni mentaliteta u pristupu radu, o informatizaciji i da konačno zaživi ta eHrvatska, reći će Macan.

 

- Milanović je prihvatio politiku, da ne treba govoriti istinu, ali po meni to je rizična politika, komentar je Milanovićevih poruka Slavena Letice, koji ističe kako uvijek treba računati na dan poslije izbora.- A tada će ga oni zapitati, stani malo, rekao si da nećeš rezati plaće, da nećeš otpuštati... Jer kada se pogleda, njihov program je teorijski neodrživ, jer nemoguće je smanjiti proračunski deficit ispod 3%, ne zaduživati se te imati dobre investicije između 15 -20 milijardi eura. To je na žalost kampanja velikih laži, ističe Letica.

MILAN JAJČINOVIĆ: Milanović očito želi privući i one koji mu nisu skloni. Očekuje osvajanje vlasti promjenom retorike.

Žarko Puhovski s druge strane ističe kako u SDP-u potaknuti dosadašnjim iskustvom, znaju da će se u pojedinim jedinicama raditi o nekoliko stotina glasova, koji će ih dijeliti između relativne i apsolutne veličine.

 

- Zato sada spuštaju ton, smiraju situaciju i na taj način vode kampanju. Puštaju medije da rade za njih, da mediji kritiziraju Vladu, a onda se premijerka mora braniti, mora dizati glas. Znači, SDP se pokušava proširiti ka centru, kako bi uhvatio apsolutnu većinu, jer relativna većina na kraju može dovesti i do toga da vi na kraju i ne formirate Vladu, zaključuje na kraju Puhovski.