A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://politikaplus.com//upload/images/arhiva/I-J/ina-104.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

INA: Plavog dizela ima dovoljno i nema razloga za zabrinutost | Politika+
Energetika

NESTAŠICA?: INA: Plavog dizela ima dovoljno i nema razloga za zabrinutost

"INA poduzima sve aktivnosti potrebne za stabilizaciju i normalizaciju opskrbe tržišta plavim dizelom."

FOTO: Arhiv
Piše: PolitikaPlus


"Naglašavamo i da je potražnja za ovim gorivom na nekim lokacijama u Slavoniji bila u značajnom porastu u odnosu na uobičajenu razinu potražnje tijekom poljoprivredne sezone, što ujedno može biti i posljedica zabrinutosti da nema dovoljno proizvedenih količina plavog dizela, a što odlučno odbacujemo."

Glasnogovornik Hrvatske poljoprivredne komore (HPK) Vladimir Novotny poručio je da je nedopustivo da u vrijeme kad poljoprivrednici obavljaju jesensku sjetvu, nema plavog dizela, već moraju uzimati skuplji eurodizel.

- Ne stoji priča kako plavog dizela nema jer ne postoje tehnički uvjeti za njegovu dobavu. Nismo toliko glupi da ne znamo kako se dobiva plavi dizel. Dobiva se tako da se u dizel od kojeg se inače pravi eurodizel samo ubaci plava boja. Stoga neka ne farbaju nas, nego gorivo, kazao je Novotny.

- INA poduzima sve aktivnosti potrebne za stabilizaciju i normalizaciju opskrbe tržišta plavim dizelom, tvrde iz nacionalne naftne kompanije, odgovarajući na optužbe seljaka. Naime, kako se navode iz Ine, proizvedene su dovoljne količine plavog dizela kako bi se zadovoljile potrebe tržišta, a imajući na umu povećanu potražnju slijedom početka sezone poljoprivrednih radova, remont željeznice te radove u Rafineriji nafte Sisak.


INA tvrde da su – osim u Sisku – osigurali plavi dizel i na lokaciji u Solinu odmah nakon što je problem uočen. Nadalje, također su pripremljene i druge lokacije kao alternativni izvori za opskrbu tržištem (poput Rijeke i Slavonskog Broda), a kako bi se smanjila ovisnost o transportu željeznicom. Navedeno bi, ističu, u potpunosti trebalo normalizirati opskrbu tržišta.

- Naglašavamo i da je potražnja za ovim gorivom na nekim lokacijama u Slavoniji bila u značajnom porastu u odnosu na uobičajenu razinu potražnje tijekom poljoprivredne sezone, što ujedno može biti i posljedica zabrinutosti da nema dovoljno proizvedenih količina plavog dizela, a što odlučno odbacujemo, kažu u Ininom uredu za odnose s javnošću, ponavljajući da INA raspolaže dovoljnim količinama plavog dizela za opskrbu tržišta te da nema razloga za zabrinutost da navedeno gorivo neće biti dostupno.

 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

plavi dizel, ina, vladimir novotny, hpk