Burze

REJTING: Moody's snizio rejtinge britanskim i portugalskim bankama

Moody's Investors Service snizila je u petak rejtinge 12 banaka koje posluju u Velikoj Britaniji.

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters

Agencija za izdavanje kreditnih rejtinga Moody's Investors Service snizila je u petak rejtinge 12 banaka koje posluju u Velikoj Britaniji, upozorivši da se smanjila vjerojatnost da će britanska vlada ubuduće spašavati od propasti manje financijske institucije a na udaru su se našle i obveznice portugalskih banaka.

 

U Moody'su smatraju da će britanska vlada nastaviti pružati neku potporu financijskim institucijama važnim za sustav, ocjenjujući istodobno da je sada veća vjerojatnost da će manje institucije pustiti da propadnu.

Moody's je tako Lloyds TSB banci snizio rejting za jedan stupanj, s Aa3 na A1, a Royal Bank off Scotland za dva stupnja, na A2. Britanskoj podružnici španjolske banke Santander rejting je snižen za jedan stupanj, dok je onaj Nationwide Building Societyja sada niži za dva stupnja.

 

U Moody'su smatraju da će britanska vlada nastaviti pružati neku potporu financijskim institucijama važnim za sustav, ocjenjujući istodobno da je sada veća vjerojatnost da će manje institucije pustiti da propadnu. Agencija je u odvojenom izvješću snizila i rejtinge obveznica s prioritetom naplate i depozita devet portugalskih banaka, za jedan do dva stupnja, te zasebne rejtinge šest banaka, čime je zaključila postupak razmatranja pokrenut u srpnju nakon sniženja rejtinga portugalskih državnih obveznica.

 

Kao razlog u Moody'su navode njihove značajne portfelje portugalskih državnih obveznica, te očekivano daljnje pogoršanje kvalitete domaće imovine i probleme s likvidnošću zbog blokiranog pristupa financiranju.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

velika britanija, rejting banaka, oody's Investors Service, portugal