A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://politikaplus.com//upload/images/arhiva/autocesta-005.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Uvođenja cestarina u Njemačkoj je neizbježno | Politika+
Svijet

NAPLATA: Uvođenja cestarina u Njemačkoj je neizbježno

Angela Merkel dosad je odlučno odbijala bilo kakvu ideju uvođenja cestarine u Njemačkoj, ali je nedavno pokazala spremnost da se o tome razgovara

Piše: PolitikaPlus/Hina

Aludirajući na loše stanje nekih dijelova cestovne infrastrukture u Njemačkoj, njemački ministar prometa Peter Ramsauer iz Kršćanske socijalne unije (CSU) nedavno je izjavio da je uvođenje cestarina na autocestama u Njemačkoj jednostavno neizbježno, navode njemački mediji.

 

Ramsauer je rekao da će uvođenje naplate cestarine osigurati da i strani vozači pridonesu financiranju njemačke cestovne mreže, za što nedostaje novčanih sredstava. Objavio je da će u sljedećih pet ili sedam godina čak četvrtina od 39 tisuća njemačkih mostova trebati obnovu.

 

Ramsauer za taj plan prvo namjerava dobiti potporu svoje stranke na njezinoj konferenciji ovoga vikenda, a zatim ga iznijeti saveznoj koalicijskoj vladi.

 

Ne isključujući mogućnost da odluka bude donesena prije 2013., ministar je istaknuo da koalicija prvo treba postići načelni konsenzus o prihvaćanju ideje prije nego li se predstave različiti modeli cestarina koji su već u razmatranju. Iako nije želio ulaziti u detalje, Ramsauer je u razgovorima za ARD i Bild kazao da se kao moguća opcija razmatra godišnja vinjeta kakvu ima Austrija.

 

Njemačka kancelarka Angela Merkel dosad je odlučno odbijala bilo kakvu ideju uvođenja cestarine u Njemačkoj, ali je nedavno pokazala spremnost da se o tome razgovara i da se ideja uvrsti u političku agendu, što je jasan znak, komentiraju analitičari, da ideja dobiva zamah. Čelnik CSU-a Horst Seehofer od prije je gorljivi pristaša uvođenja cestarine, naglasivši kako većina europskih zemalja ima neki oblik sustava naplate. Spomenuvši kako bi godišnja vinjeta mogla koštati stotinjak eura, Seehorf je rekao da svaki cent prikupljen tim načinom mora otići za održavanje njemačke mreže autocesta, četvrte najveće na svijetu, nakon američke, kineske i indijske.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

naplata, cestarine, njemačka