A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://politikaplus.com//upload/images/arhiva/I-J/josip-djakic-103.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Pučki pravobranitelj: Izjava Josipa Đakića potiče diskriminaciju | Politika+
Hrvatska

ĐAKIĆEV ISPAD: Pučki pravobranitelj: Izjava Josipa Đakića potiče diskriminaciju

"Ranko, Rajko, Zoki, Veljko, Rade ... Mislio sam da sastavljaju srpsku vladu, a ne hrvatsku".

Piše: PolitikaPlus/Hina

Pučki pravobranitelj Jurica Malčić ustvrdio je danas da je jučerašnja izjava Josipa Đakića na predizbornom skupu HDZ-a u Osijeku neprihvatljiva i predstavlja primjer izražavanja netrpeljivosti prema pripadnicima srpske nacionalne manjine.

"Zabrinjavajuća je činjenica da ovaj ispad netrpeljivosti i poticanja na etničke podjele među građanima Republike Hrvatske, nije naišao na trenutačnu osudu i ograđivanje prisutnih na ovom stranačkom skupu, ali je za očekivati da će to uslijediti naknadno."

Pravobranitelj je reagirao na izjavu HDZ-ovog saborskog zastupnika koji je, govoreći o Kukuriku koaliciji, kazao "Ranko, Rajko, Zoki, Veljko, Rade ... Mislio sam da sastavljaju srpsku vladu a ne hrvatsku".

"Ova izjava izravno potiče na diskriminaciju, što je zabranjeno Zakonom o suzbijanju diskrimacije", priopćio je pučki pravobranitelj, navodeći da je nevažna činjenica što se izjava odnosi na osobe hrvatske nacionalnosti.

"Ranko, Rajko, Zoki, Veljko, Rade ... Mislio sam da sastavljaju srpsku vladu, a ne hrvatsku".

"Zabrinjavajuća je činjenica da ovaj ispad netrpeljivosti i poticanja na etničke podjele među građanima Republike Hrvatske, nije naišao na trenutačnu osudu i ograđivanje prisutnih na ovom stranačkom skupu, ali je za očekivati da će to uslijediti naknadno", dodaje Malčić.

Predizborna kampanja ne može biti izgovor za ovakve ispade, ustvrdio je pravobranitelj, upozoravajući da u nastavku kampanje sudionici trebaju pokazati svijest o temeljnim vrijednostima na kojima počiva svako demokratsko društvo, tj. vrijednostima koje su univerzalne i traju malo dulje od predizborne kampanje.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

NACIONALNA DISKRIMINACIJA, DISKRIMINACIJA, HDZ, JOSIP ĐAKIĆ, JURICA MALČIĆ