Energetika

PLANOVI: HDZ-ov projekt: 4 milijarde kuna godišnje od izvoza vode Arapima

"Na ovom projektu radimo od 2008. i za šest mjeseci prva će faza biti spremna za realizaciju."

FOTO: Tankeri bu umjesto balastnih voda ukrcavali pitku vodu?
Piše: PolitikaPlus/Jutarnji list

HDZ-ov gospodarski program predviđa projket izvoza vode u arapske zemlje, tankerima, koji u Jadran dostavljaju naftu. Posao kojim bi se proračun navodno mogao od 2015 podebljati za četiri milijarde kuna godišnje.

Tankeri bi se na povratku iz Jadrana iznutra oblagali specijalnom folijom i punili pitkom vodom umjesto balastnim vodama. 

- Na ovom projektu radimo od 2008. i za šest mjeseci prva će faza biti spremna za realizaciju. Zemljama Arapskog poluotoka, koje će iduće godine, samo u domaćinstvima, imati manjak od 330 milijuna kubika vode, ponudili smo našu vodu, prvenstveno iz rijeke Omble nedaleko od Dubrovnika, i zanimanje je više nego veliko - za Jutarnji list pojašnjava HDZ-ov predizborni projekt prodaje vode državni tajnik Zdravko Krmek, koji je aktivno surađivao na izradi programa.

Prema njegovim riječima, za našu vodu, i sirovu i pitku, zainteresirani su Izrael, Cipar, Katar, Kuvajt, Oman, Bahrein, afričke zemlje... Tankeri bi se na povratku iz Jadrana iznutra oblagali specijalnom folijom i punili pitkom vodom umjesto balastnim vodama. 

To putovanje tankera produžava za samo pet dana, a trošak od 125.000 dolara po tankeru praktički je zanemariv - objašnjava državni tajnik Krmek.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

ombla, tankeri, vode, izvoz, voda, zdravko krmek, gospodarski program