A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://politikaplus.com//upload/images/arhiva/milorad-pupovac-uzelac-seks-100.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Milorad Pupovac: Ostajemo partneri HDZ-a | Politika+
Hrvatska

RAZGOVOR: Milorad Pupovac: Ostajemo partneri HDZ-a

'Kao što Hrvatska ne bi htjela da joj netko određuje zakone, to treba vrijediti i za druge zemlje, a posebno u tako osjetljivoj materiji kao što su ratni zločini, što je stvar međunarodnog prava i međunarodnih obveza.'

FOTO: Vladimir Šeks, Slobodan Uzelac i Milorad Pupovac
FOTO: Arhiv
Piše: PolitikaPlus

Saborski zastupnik SDSS-a Milorad Pupovac izjavio je večeras kako SDSS nastavlja suradnju s HDZ-om, a da se u Saboru čeka rješenje spora u vezi sa zakonom o ništetnosti i poništavanju pravnih akata bivše JNA, što neće ovisiti samo o odnosu HDZ-a i SDSS-a, već o odnosima svih stranaka.

 

'Kao što Hrvatska ne bi htjela da joj netko određuje zakone, to treba vrijediti i za druge zemlje, a posebno u tako osjetljivoj materiji kao što su ratni zločini, što je stvar međunarodnog prava i međunarodnih obveza.'

"Mi nastavljamo suradnju, a to je sporno mjesto u toj suradnji i ono nas čeka u Saboru. Kako ćemo ga razriješiti, neće ovisiti samo o odnosu HDZ-a i SDSS-a, nego o odnosu svih političkih stranaka", kazao je Pupovac gostujući u Dnevniku NoveTV.

Dodao je kako je i prije bilo razdoblja napetosti između HDZ-a i SDSS-a, ali su uvijek pronađeni načini da ih se prevlada. "Do 4. prosinca ćemo raditi svoj posao, koji se tiče onoga što imamo u Saboru, onoga što vlada mora napraviti, ali i onoga što mi kao stranka moramo napraviti, a ako se s nečim ne slažemo, kao što se ne slažemo s tim, onda ćemo to jasno i glasno reći", kazao je.

Na novinarsko pitanje je li bio i prije upoznat s optužnicama vojnog tužiteljstva JNA protiv 44 hrvatska državljanina, Pupovac je kazao kako nije imao nikakva posebna znanja o tome. No naglasio je kako ta situacija nije nova te da je proces suradnje između Hrvatske i Srbije, posebno što se tiče osjetljive materije rješavanja zaostalih predmeta, započeo puno prije. "Informacije o takvim i sličnim popisima pojavile su se još u vrijeme pitanja gospodina Purde, zbog čega su se već tada našli ministri pravosuđa i državni odvjetnici Hrvatske i Srbije, kako bi riješili i to i druga pitanja", dodao je.

Oni koji danas napadaju sporazum iz 2006. zaboravljaju činjenicu da je na temelju toga sporazuma srbijansko pravosuđe dosad preuzelo brojne predmete, organiziralo suđenja i donijelo presude, budući da su sporazumom omogućeni protokolarni postupci koji omogućuju da hrvatsko pravosuđe i državno odvjetništvo dostave potrebnu dokumentaciju za vođenje postupka u Srbiji, istaknuo je.

Obrazlažući zašto je protiv donošenja zakona o ništetnosti, Pupovac je kazao: "Kao što Hrvatska ne bi htjela da joj netko određuje zakone, to treba vrijediti i za druge zemlje, a posebno u tako osjetljivoj materiji kao što su ratni zločini, što je stvar međunarodnog prava i međunarodnih obveza". "Samo se treba dogovoriti o načinu, a ne o tome - da li ili ne. Nema nikakve sumnje da ćemo takvim zakonom o ništetnosti zakomplicirati suradnju u regiji i da će, bude li prihvaćen u Saboru, zakomplicirati odnos Hrvatske prema Haaškom sudu, Bruxellesu i Europskoj uniji, a posebno odnose na političkoj sceni", ustvrdio je.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

jna, sdss, hdz, milorad pupovac, ratni zločini