A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://politikaplus.com//upload/images/arhiva/M-N/nafta-013.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Cijene nafte u Londonu ispod 100 dolara zbog bojazni oko Grčke | Politika+
Energetika

SVJETSKA TRŽIŠTA: Cijene nafte u Londonu ispod 100 dolara zbog bojazni oko Grčke

Prognoza Goldman Sachsa, inače sklonog višim procjenama cijena, zabrinula je ulagače.

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters


Prognoza Goldman Sachsa, inače sklonog višim procjenama cijena, da će cijena nafte u sljedećoj godini na londonskom tržištu iznositi 120 dolara, umjesto dosada procijenjenih 130 dolara za barel, zabrinula je ulagače.

Cijena barela sirove nafte pala je u utorak na londonskom tržištu ispod psihološki važne razine od 100 dolara zbog bojazni da bi se grčke dužničke nevolje mogle proširiti na bankovni sustav i ugroziti svjetsko gospodarstvo.

 

Cijena barela sirove nafte u Londonu pritom se spustila za 2,16 dolara, na 99,55 dolara. Posljednji je put kliznula ispod 100 dolara 9. kolovoza.

Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 2,4 dolara nižoj cijeni, od 75,21 dolara. Nakratko se spustila i na 74,95 dolara, najnižu razinu od kraja prošlogodišnjeg rujna.

Prognoza Goldman Sachsa, inače sklonog višim procjenama cijena, da će cijena nafte u sljedećoj godini na londonskom tržištu iznositi 120 dolara, umjesto dosada procijenjenih 130 dolara za barel, zabrinula je ulagače.

"Tržište je i dalje usredotočeno na rizik nove gospodarske recesije, zbog problema u europskom financijskom i bankovnom sustavu", jskom i bankarskom sustavu", priopćili su analitičari Goldman Sachsa analitičari, procjenjujući da će financijske nevolje u Europi nastaviti kočiti gospodarski i rast potražnje za naftom i u sljedećoj godini.

Tony Nunan iz Mitsubishi Corp primjećuje da "sve više ljudi hvata sve veći strah".


"Strahuje se od mini financijske krize. Ukoliko se to ne riješi, neke će banke u Europi propasti i izazvati domino efekt", rekao je, aludirajući na nastojanja europskih čelnika da riješe grčku dužničku krizu.

Produbljivanje krize prisiljava ulagače da traže sigurnija utočišta za kapital, poput dolara i američkih državnih obveznica. Stoga dolar jača, smanjujući kupovnu moć imatelja ostalih valuta i time kočeći potražnju za naftom.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) izvijestila je u utorak da je cijena referentne košarice njezine nafte u ponedjeljak iznosila 99,65 dolara, što znači da je bila 1,92 dolara niža nego na kraju prošlog tjedna.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

CIJENE NAFTE, NAFTA, TONY NUNAN, OPEC, GOLDMAN SACHS