A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://politikaplus.com//upload/images/arhiva/I-J/ina-101.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Od ponoći cijene benzina niže od 21 do 24 lipe, dizela 5 ili 6 lipa | Politika+
Energetika

NOVE CIJENE: Od ponoći cijene benzina niže od 21 do 24 lipe, dizela 5 ili 6 lipa

Prema Pravilniku o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata, cijene naftnih derivata mogu se mijenjati svaka dva tjedna.

Piše: PolitikaPlus/Hina


Ministarstvo gospodarstva svaki drugi ponedjeljak obračunava i objavljuje najviše maloprodajne cijene pojedinih naftnih derivata koje će vrijediti idućih 14 dana, a tijekom ta dva tjedna naftne kompanije mogu mijenjati cijene, ali one ne smiju biti veće od maksimalnih koje je objavilo Ministarstvo.

Sve vrste naftnih derivata od ponoći će se u Hrvatskoj prodavati po nižim cijenama, pri čemu će motorni benzini pojeftiniti između 21 i 24 lipe po litri, a cijene dizelskih goriva bit će manje pet ili šest lipa po litri, pokazuju podaci Ministarstva gospodarstva koje je poslijepodne objavilo najviše razine maloprodajnih cijena naftnih derivata u razdoblju od 4. do 17. listopada.

Ministarstvo je najvišu maloprodajnu cijenu najprodavanijeg motornog benzina, eurosupera BS 95 utvrdilo na 9,72 kune, što je 21 lipu manje od dosadašnjih 9,93 kune.

S padom od 23 lipe po litri, najviša maloprodajna cijena eurosupera BS 98 od ponoći će biti 10,01 kunu (do sada 10,24 kune), a najviša cijena eurosupera BS 100 može biti 10,21 kunu, što je 24 lipe manje od dosadašnjih 10,45 kuna.

Primijene li naftne kompanije najviše cijene koje utvrdi Ministarstvo, a u pravilu to čine, za pet lipa po litri, pojeftinit će eurodizel BS i nova mu je cijena 9,25 kuna (do sada 9,30 kuna), a nova je cijena običnog dizela 8,87 kuna (do sada 8,92 kune).

Plavi diezel pojeftinit će za šest lipa, na 5,66 kuna po litri (do sada 5,72 kune), a za isti iznos smanjit će se i cijena plinskog (loživa) ulja s oznakom euro, na najviših 6,65 kuna (do sada 6,71 kuna), te običnog loživog ulja na 6,44 kune (do sada 6,50 kuna).

Prema Pravilniku o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata, cijene naftnih derivata mogu se mijenjati svaka dva tjedna, a korekcija ponajviše ovisi o kretanju cijena naftnih derivata na mediteranskom tržištu te tečaju američkog dolara. Ministarstvo gospodarstva svaki drugi ponedjeljak obračunava i objavljuje najviše maloprodajne cijene pojedinih naftnih derivata koje će vrijediti idućih 14 dana, a tijekom ta dva tjedna naftne kompanije mogu mijenjati cijene, ali one ne smiju biti veće od maksimalnih koje je objavilo Ministarstvo.

Od tog pravila izuzete su benzinske postaje na autocestama i postaje na morskoj obali koje imaju mogućnost izravne opskrbe plovila gorivom za koje naftne kompanije slobodno određuju cijene derivata, osim za plavi dizel koji je izuzet od slobodnog formiranja cijene.

Većina naftnih kompanija već neko vrijeme koristi mogućnost tih diferenciranih cijena i na svojim postajama na autocestama ima nešto više cijene nego na ostalim postajama.

.......

 

.......

 


INA:
kotacije svih naftnih derivata na mediteranskom tržištu smanjene do -6,37 posto

Vezano za konkretno proteklo razdoblje treba istaknuti da su kotacije svih naftnih derivata na mediteranskom tržištu smanjile do -6,37 %. Tečaj dolara u odnosu na kunu je znatno ojačao (+2,3%) u odnosu na prethodno obračunsko razdoblje. Sukladno gore navedenom, stvoreni su preduvjeti za korekciju maloprodajnih cijena naftnih derivata.

Inine maloprodajne cijene bit će od trenutka njihova važenja, odnosno od 4. listopada u 00.01 sati, dostupne na Ininoj korporativnoj stranici www.ina.hr, a bit će sukladne dozvoljenom rasponu koji određuje Pravilnik.

 

 

 

 

 


 

 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

PLAVI DIZEL, NAFTA, INA, CIJENE GORIVA, EUROSUPER, EURODIZEL