A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://politikaplus.com//upload/images/arhiva/ralph-steinman-100.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Ralph Steinman umro tri dana prije objave da je dobitnik Nobelove nagrade | Politika+
Zdravlje

NOBELOVAC: Ralph Steinman umro tri dana prije objave da je dobitnik Nobelove nagrade

Unatoč pravilu da se nagrada ne dodjeljuje posthuno, Odbor neće promijeniti odluku.

FOTO: Ralph Steinman
FOTO: Arhiv
Piše: PolitikaPlus/Hina/AFP

Nobelova nagrada za medicinu za 2011. godinu dodijeljena je Amerikancu Bruceu Beutleru, Luksemburžaninu Julesu Hoffmannu i Kanađaninu Ralphu Steinmanu za njihovo istraživanje djelovanja imunološkog sustava, objavio je u ponedjeljak odbor za dodjelu te nagrade.

Nagrada iznosi 10 milijuna kruna (1,08 milijuna eura). Polovicu te svote podijelit će Beutler i Hoffmann, a druga polovica trebala je pripasti Steinmanu. Nažalost, on je umro tri dana prije objave.

"Dobitnici Nobelove nagrade za medicinu za ovu godinu revolucionarno su promijenili naše razumijevanje imunološkog sustava, otkrivši ključna načela njegova aktiviranja", piše u priopćenju Odbora za dodjelu Nobela.

"Beutler i Hoffmann dijele nagradu za istraživanje urođenog imunološkog sustava. Steinman je nagrađen za istraživanja stečenog imunološkog sustava", navodi odbor.

Imunološki sustav omogućuje organizmu da se brani oslobađanjem antitijela i ubojitih stanica kojima reagira na viruse i bakterije. Njihova istraživanja otvaraju put razvoju novih lijekova i omogućuju obranu od imunideficijencije, kao astme, reumatoidnog poliartritisa, Chronove bolesti.

"Njihovi radovi otvorili su put razvoju prevencije i liječenju infekcija, raka i upalnih bolesti", objasnio je odbor.

Bruce Beutler (55) i Jules Hoffmann (70), "otkrili su proteine receptore koji prepoznaju (štetne) mikroorganizme i aktiviraju imunološki sustav, što je prva etapa imunološke reakcije tijela", objašnjava Nobelov odbor.

Ralph Steinman (68), "otkrio je dendritičke stanice imunološkog sustava i njegove jedinstvene sposobnosti da aktivira i regulira stečenu imunost, što je zadnja etapa imunološke reakcije organizma, tijekom koje se mikroorganizmi izbacuju iz tijela", dodaje odbor. Nažalost, Steinman je umro svega tri dana prije objave odluke odbora, ne znajući da je već nobelovac.

Trojica dobitnika trebala su primiti nagradu na službenoj svečanosti u Stockholmu 10. prosinca, na dan smrti utemeljitelja nagrade, švedskog industrijalca Alfreda Nobela.


 

 

 

.......

 

Nobelov odbor ostaje pri odluci o dodjeli nagrade

Odbor koji je u ponedjeljak dodijelio Nobelovu nagradu za medicinu rekao je kako nije znao da je jedan od njezinih dobitnika, Kanađanin Ralph Steinman, umro tri dana ranije te je odlučio ostati pri svojoj odluci, usprkos pravilu po kojemu se nagrada ne može dodijeliti postumno.

Steinman je umro 30. rujna od raka gušterače, objavilo je američko sveučilište Rockefeller u New Yorku, za koje je radio.

"Upravo smo doznali vijest. Možemo samo izraziti žaljenje što nije dočekao" nagradu, rekao je tajnik Nobelova odbora u institutu Karolinska Goeran Hansson za švedsku agenciju TT.  No dodao je da njegova smrt ne dovodi u pitanje dodjelu Nobelove nagrade.

"Odlučili smo da nećemo imenovati novog laureata", kazao je.

"Moramo razmisliti kako će u praksi izgledati uručenje nagrade... Proučavamo pravilnik", dodao je.

Steinman je u ponedjeljak zajedno s još dvojicom istraživača dobio Nobelovu nagradu za medicinu za istraživanje imunološkog sustava.

 

 

.......