A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://politikaplus.com//upload/images/arhiva/eu-100.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Mađarska bi mogla uskratiti potporu Srbiji za EU | Politika+
Regija

BEZ POTPORE?: Mađarska bi mogla uskratiti potporu Srbiji za EU

Mi smo među najvećim zagovarateljima ulaska Srbije u EU, no članstvo se ne čini realnom opcijom za zemlju koja donosi zakon kojim uskraćuje građanska prava", rekao je u ponedjeljak, za posjeta Subotici, zamjenik mađarskog premijera Zsolt Semjen.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Mađarska će razmotriti svoju potporu srbijanskoj kandidaturi za članstvo u Europskoj uniji ako Beograd ne izmijeni zakon o povratu imovine koji Budimpešta smatra diskriminacijskim prema mađarskoj manjini u Vojvodini, prenijela je u ponedjeljak mađarska agencija MTI.

"Mi smo među najvećim zagovarateljima ulaska Srbije u EU, no članstvo se ne čini realnom opcijom za zemlju koja donosi zakon kojim uskraćuje građanska prava", rekao je u ponedjeljak, za posjeta Subotici, zamjenik mađarskog premijera Zsolt Semjen.

Budimpešta će "razmotriti svoju potporu srbijanskoj kandidaturi" ako srbijanski parlament ne izmijeni neprihvatljive dijelove zakona o povratu imovine i time omogući da i mađarska zajednica bude obeštećena", rekao je Semjen.

Srbijanski parlament prihvatio je prošli tjedan zakon o povratu imovine koju je komunistički režim konfiscirao nakon Drugog svjetskog rata, a što je jedan od uvjeta na putu Srbije prema EU.

"Mađarska odbacuje načelo kolektivne krivnje, što je protivno osnovnim standardima Europske unije, temeljnim ljudskim pravima, a također interesima mađarske zajednice", rekao vicepremijer.

Za Budimpeštu je zakon o povratu imovine diskriminatoran prema mađarskoj manjini u Vojvodini, gdje živi oko 350.000 Mađara.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

europska unija, mađarska, povrat imovine