A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://politikaplus.com//upload/images/arhiva/Vladimir%20VukCeviC.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Srbijanski stav: Odluka hrvatske Vlade je civilizacijski nedopustiva! | Politika+
Regija

RATNI ZLOČINI: Srbijanski stav: Odluka hrvatske Vlade je civilizacijski nedopustiva!

'Ako Sabor usvoji prijedlog vlade, regionalna suradnja bi političkom odlukom, bila vraćena na početak.'

FOTO: Vladimir Vukčević
Piše: PolitikaPlus

Srbijanski tužitelj za ratne zločine Vladimir Vukčević izjavio je za beogradske "Večernje novosti" od subote kako bi usvajanje zakona koji je hrvatska vlada uputila Saboru, a kojim se utvrđuje ništetnost pravnih akata iz Srbije koji se odnose na Domovinski rat, loše utjecalo na regionalnu suradnju.

 

'Ako Sabor usvoji ovaj prijedlog vlade, regionalna suradnja bi jednom, faktički političkom odlukom, bila vraćena na početak.'

"Ako Sabor usvoji ovaj prijedlog vlade, regionalna suradnja bi jednom, faktički političkom odlukom, bila vraćena na početak. Pravosuđe bi ustuknulo, politika je jača, i to je veoma loša poruka", kazao je Vukčević u razgovoru za taj dnevnik.

Ratni zločinci bi, po riječima Vukčevića, opet mogli trljati ruke i bili bi sigurni u granicama svojih novostvorenih država.

Dodao je kako bi načelo nekažnjivosti u Hrvatskoj pobijedilo načelo pravde te da je to "civilizacijski nedopustivo, ma koliko bila u toku predizborna kampanja".

Govoreći o optužnici srbijanskog tužiteljstva protiv hrvatskih dužnosnika i branitelja zbog navodnog zločina u Vukovaru, Vukčević je naveo kako je predmet ”Šeks i ostali” bio razmatran na sastanku izaslanstva srbijanskog i hrvatskog pravosuđa u Zagrebu.

"Dogovorili smo se tada da ćemo sve predmete iz razdoblja vojnog pravosuđa 'pročešljati' i vratiti u okvire Sporazuma o ustupanju dokaza iz 2006. godine. Europski pravni standardi propisuju univerzalnu nadležnost i naš Zakon o suđenjima za ratne zločine to je i usvojio", rekao je Vukčević.

Hrvatska je vlada u četvrtak Saboru uputila zakon kojim se utvrđuje da su ništetni i bez pravnog učinka svi pravni akti bivše JNA, njezinih pravosudnih tijela, pravosudnih tijela bivše SFRJ i pravosudnih tijela Republike Srbije koji se odnose na Domovinski rat u Republici Hrvatskoj i kojima su osumnjičeni, optuženi ili osuđeni hrvatski državljani.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

HRVATSKA, SRBIJA, ZAKON O NIŠTETNOSTI, RATNI ZLOČINI, Vladimir Vukčević