A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://politikaplus.com//upload/images/arhiva/haag1.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Nekoliko stotina Hrvata prosvjeduje u Den Haagu: Pravda je izgubila ravnotežu | Politika+
Crna kronika

RATNI ZLOČINI: Nekoliko stotina Hrvata prosvjeduje u Den Haagu: Pravda je izgubila ravnotežu

Gospićko-senjski biskup Mile Bogović predvodio molitvu i podravio okupljeno mnoštvo.

FOTO: Arhiv
Piše: PolitikaPlus/Hina

U nizozemskom gradu Den Haagu, sjedištu Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju, održava se u subotu popodne prosvjedni skup pod nazivom "Pravda je izgubila ravnotežu" u organizaciji Hrvatskog svjetskog kongresa (HSK) na kojem stotine Hrvata iz zemlje i svijeta izražavaju nezadovoljstvo prvostupanjskim presudama hrvatskim generalima i ocjenom Oluje kao "udruženog zločinačkog pothvata".

BISKUP BOGOVIĆ. "Ovdje stojimo s osjećajem da nismo obranjeni, nego neopravdano, čak i nepravedno optuženi. Ne samo naši optuženici i osuđenici, nego i mi kao narod, osjećamo se osuđenim. Došli smo ovamo s boli u duši, prvenstveno zato što nisu na slobodi oni koji su zaslužni za našu slobodu i koji su obranili naše živote. Suosjećamo s njima, želimo se ovdje moliti za njih i s njima."

Na središnjem gradskom trgu Pleinu okupilo se nekoliko stotina Hrvata, koji su doputovali iz Hrvatske, Nizozemske, Njemačke, Belgije, Austrije i Švicarske. Skup je otvoren pjevanjem hrvatske himne, a na pozornici je osam praznih stolica na kojima su ispisana imena generala Ante Gotovine i MladenA Markača te šestorice bosanskohercegovačkih Hrvata kojima se sudi na Haaškom sudu.

U Den Haag je doputovao i gospićko-senjski biskup Mile Bogović koji je predvodio molitvu i podravio okupljeno mnoštvo.

"Ovdje stojimo s osjećajem da nismo obranjeni, nego neopravdano, čak i nepravedno optuženi. Ne samo naši optuženici i osuđenici, nego i mi kao narod, osjećamo se osuđenim. Došli smo ovamo s boli u duši, prvenstveno zato što nisu na slobodi oni koji su zaslužni za našu slobodu i koji su obranili naše živote. Suosjećamo s njima, želimo se ovdje moliti za njih i s njima", rekao je biskup Bogović.

Među prosvjednicima je i ratni zapovjednik obrane Škabrnje Marko Miljenić, koji je rekao da je došao "kako bi dao potporu osuđenim generalima".

"Sramota je što međunarodna zajednica i Haški sud ne osuđuje prave krivce, nego blati heroje našeg Domovinskog rata, koji umjesto da vladaju u zemlji za koju su se borili, sada sjede u zatvoru. Mi smo imali pravo osloboditi svoju zemlju i nitko nam ga ne može oduzeti", rekao je Miljenić.

Okupljeni prosvjednici nose mnoštvo hrvatskih zastava i transparenata, kojima izražavaju potporu osuđenim generalima te pjevaju domoljubne pjesme poput "Zovi, samo zovi" ili Thompsonove pjesme "Lijepa li si".

Okupljeni su podigli i crvene kartone koje su simbolično pokazali Haaškom sudu. Poruke su ispisane na hrvatskom, engleskom, nizozemskom i njemačkom jeziku.

"General Gotovina je spasio 50 tisuća ljudi u Bihaću, a u Haagu je zbog jedne osobe osuđen na 24 godine zatvora", "Gotovina je spriječio drugu Srebrenicu u BiH (Bihać)", piše na dva transparenta na engleskom jeziku.

Skup protiče mirno uz diskretno osiguranje nizozemske policije i trebao bi završiti kasnije popodne.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

MLADEN MARKAČ, PROSVJED, HAAG, ANTE GOTOVINA, MILE BOGOVIĆ, ICTY, RATNI ZLOČINI