A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://politikaplus.com//upload/images/arhiva/C-D/dragutin-lesar-003.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Dragutin Lesar o Planu 21: Više pitanja nego odgovora: | Politika+
Mojbiz

REAKCIJE: Dragutin Lesar o Planu 21: Više pitanja nego odgovora:

"Posebno bih naglasio da je tzv. 'interna devalvacija' sasvim neprihvatljiva, odnosno ne podržavam rezanje plaća (i mirovina), kojima bi se navodno povećala konkurentnost hrvatske privrede."

FOTO: Dragutin Lesar
Piše: Ivan Klarić

Gospodarski program imena 'Plan 21', kojeg su čelnici Kukuriku koalicije u američkom stilu jučer predstavili bučnim članovima i simpatizerima SDP-a, HNS-a, IDS-a i HSU-a te novinarima u zagrebačkoj Tvornici kulture nije naišao na pretjerano oduševljenje. Ekonomski analitičari, sindikalisti poduzetnici te političari iz drugih stranaka redom su nabrajali nedostatke programa koji bi, kako kažu u Kukuriku koaliciji, trebao pokrenuti Hrvatsku.

"Nedostaju mjere nove monetarne politike, koje bi morale djelovati na snažan pad kamata banaka i poticanje investicija, smanjivanje nelikvidnosti sustava, te rješavanje problema zaduženosti sektora stanovništva (kredita sa valutnom klauzulom)."

Dragutin Lesar iz Hrvatskih laburista - stranke rada kaže da program Kukuriku koalicije sadrži opće ciljeve zdravog razvoja, koje svatko može prihvatiti: rast privrede, smanjivanje nezaposlenosti, bolji životni standard građana.

 

- Međutim, program se previše oslanja na politiku smanjivanja javnih rashoda, te na tzv. „strukturne reforme“ (privatizacija, stečajevi, liberalizacija tržišta, iako je na djelu povratak državne regulacije u tržišnim ekonomijama, itd.). Nedostaju mjere nove monetarne politike, koje bi morale djelovati na snažan pad kamata banaka i poticanje investicija, smanjivanje nelikvidnosti sustava, te rješavanje problema zaduženosti sektora stanovništva (kredita sa valutnom klauzulom), kaže Lesar i ističe da je u osnovi, 'Plan 21' ostao u okvirima ekonomskog neoliberalizma, najvećim dijelom usmjeren je na mjere tzv. 'fiskalne konsolidacije', koje neki zovu 'bolni rezovi' ili 'radikalni rezovi'.

"Posebno bih naglasio da je  tzv. 'interna devalvacija' sasvim neprihvatljiva, odnosno ne podržavam rezanje plaća (i mirovina), kojima bi se navodno povećala konkurentnost hrvatske privrede."
- Posebno bih naglasio da je  tzv. 'interna devalvacija' sasvim neprihvatljiva, odnosno ne podržavam rezanje plaća (i mirovina), kojima bi se navodno povećala konkurentnost hrvatske privrede. Moje je mišljenje da smanjivanjem javnih rashoda nije moguće zadržavanje standarda građana na istoj razini, primjerice za zdravstvo, obrazovanje, itd. Smatram da „fiskalna konsolidacija“, koju bih radije nazvao „racionalizacija državnih rashoda“  - brojne su neracionalnosti, zbog velike korupcije i drugih razloga - mora biti izbalansirana sa zahtjevima ekonomskog rasta, tj. smanjivanje javnih izdataka ne smije ugroziti ekonomski rast i zaposlenost, kaže Lesar.

 

- Ako bi se rezanje javnih izdataka započelo prebrzo i nedovoljno odmjereno, to bi ugrozilo domaću potražnju, rast BDP-a i povećalo nezaposlenost, te srušilo ionako nizak životni standard hrvatskih građana. Osim toga, „Planom 21“ nije obuhvaćen problem vanjskog duga, koji će ove godine iznositi oko 105 posto BDP-a i glavno je ograničenje daljnjeg razvoja Hrvatske. Sadašnja gospodarska situacija u Hrvatskoj iznimno je teška, te smo jako izloženi rizicima dužničke krize eurozone, jer bi kriza u Italiji posebno teško mogla pogoditi Hrvatsku, naglašava predsjednik Hrvatskih laburista i napominje da, primjerice, opasna najava smanjivanja doprinosa za mirovinsko i zdravstveno osiguranje nije obrazložena.

 

- A moram istaknuti da mi je drago da su prihvatili moj prijedlog iz 2005. kada sam u Saboru predložio zakon o ukidanju povlaštenih mirovina političkoj eliti. Doduše, tada im je to bilo smiješno, naposljetku će Lesar.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

dragutin lesar, kukuriku, hrvatski laburisti, plan 21