A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://politikaplus.com//upload/images/arhiva/G-H/gordan-jandrokovic-103.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Gordan Jandroković: Zagrebački Kukuriku doveo je Holding do sloma | Politika+
Zagreb

ZAGREB: Gordan Jandroković: Zagrebački Kukuriku doveo je Holding do sloma

"Čak i notorni Bandić i Ljubičić su Holdingom upravljali bolje nego Čović i društvo."

FOTO: Gordan Jandroković
Piše: Ivan Hrstić

U trenutku kad je Kukuriku koalicija u zagrebačkom klubu Tvornica kulture predstavljala svoj predizborni program, predsjednik Gradske organizacije HDZ-a održavao je svoju konferenciju za medije u kojem je govorio o neuspjesima, kako ju je nazvao 'zagrebačke Kukuriku koalicije', koj, prema njegovom mišljenju, pokazuje koliko bi Kukuriku koalicja bila (ne)uspješna kad bi osvojila vlast na državnoj razini. Podsjetio je na aferu sa zagrebačkim vrtićima, koja je, kako je rekao, pokazala da im nije stalo ni do građana ni do djece, a onda se usmjerio na 'katastrofalnu situaciju u Zagrebačkom Holdingu'.

"Dok su Bandić i Ljubičić vodili Zagrebački Holding on je poslovao bolje nego danas, otkako ga vodi ova zagrebačka Kukuriku koalicija u malom, Holding je praktički pred slomom."

Povod je, kaže, nedavna skupština tog društva na kojoj su predstavljeni poslovni rezultati za 2010. godinu koji su 'usudio bih se reći, dramatični'.

- Za prošlu godinu zabilježen je manjak, gubitak od gotovo 500 milijuna kuna, a za ovu godinu najavljena je dobit od 220 tisuća kuna. Međutim, prema podacima koje imamo, gubitak je već u prvoj polovici godine blizu 200 milijuna kuna i očekivanja su takva da će i ova godina završiti sa nekoliko stotina milijuna kuna gubitka u Zagrebačkom Holdingu, navodi Jandroković i prelazi na svoju poantu.

"Čovića je postavio i štiti nnjegov partijski šef, Zoran Milanović i na primjeru ovog poduzeća možemo vidjeti da su njegove lijepe riječi jedno, a stvarno djelovanje i stvarne sposobnosti i odgovornost nešto sasvim drugo."

- I to mi daje pravo onda da zaključim da dok su notorni Bandić i Ljubičić vodili Zagrebački Holding na svima poznati način, on je poslovao bolje nego danas. Otkako Holding vodi ova zagrebačka Kukuriku koalicija u malom, a tu su i Milanović i Čačić, tu je isto tako i Bernardić, Čović, Kregar... Holding je praktički pred slomom, tvrdi Jandroković, a dakako, on iznoseći te podatke pri tome ima jasan cilj - predstojeće parlamentarne izbore i program kojeg  su u tom trenutku Milanović i partneri predstavljali u zgradi Radničko doma.

- I to je jasan primjer kako bi oni vladali u cijeloj Hrvatskoj kada bi slučajno pobijedili. Oni ne znaju upravljati ni jednim poduzećem, a kako bi onda mogli upravljati cijelom državom, kako bi mogli upravljati cijelom Hrvatskom, kaže Jandroković koji navodi da su u HDZ-u pranalizirali poslovne podatke Zagrebačkog Holdinga i nije im jasno za što su dizani krediti i na koji način su ti krediti trošeni.   

- Imam jedan vrlo interesantan podatak. 2003., kada nije postojao Holding, troškovi osoblja svih poduzeća koja su se kasnije udružila u Holding imali su udio u ukupnim prihodima iznosio je 34,8 posto. 2009, udio troškova sada već postojećeg Holdinga bili su 38,7 posto, a 2010. iznosili su 44,17 posto. Dakle, oni kontinuirano rastu, ističe Jandroković, priznajući da istovremeno padaju i ukupni prihodi, no i to stavlja na dušu nesposobnim upraviteljima Holdinga, koji i u takvim uvjetima nastavljaju zapošljavati bez kriterija, a plaće su previsoke s obzirom na mogućnosti. Prema njegovim navodima, dug Holdinga do kraja ove godine bit će 7,5 milijardi kuna.


- Sve je to, dakako, rezultat vladavine socijaldemokratske partije i njihovih partnera iz Kukuriku koalicije. Zato ću na kraju jasno reći i prozvati i one koji su odgovorni. Prvi na redu je Ivo Čović, on je neuspješan direktor, koji je ustvari uništio ovo poduzeće, doveo ga do samoga kraha, priznao je to u svojem izvješću za 2010., to je potvrdio  nadzorni odbor koji je rekao da su ustvari razočarani, to je žalosno, ali tako jest. Čovića je postavio i štiti njegov partijski šef, Zoran Milanović i na primjeru ovog poduzeća možemo vidjeti da su njegove lijepe riječi jedno, a stvarno djelovanje i stvarne sposobnosti i odgovornost nešto sasvim drugo, zaključuje Jandroković, ali ne prije no što je spomenuo 'još jedno razočaranje'.

- A to je predsjednik GO SDP-a i predsjednik skupštine Holdinga, Davor Bernardić, koji je ustvari njihova marioneta, jer je davanjem razrješnice Holdingu ustvari legalizirao to postojeće stanje i potvrdio uspjeh uprave Holdinga u konačnom slomu ove gradske tvrtke i pri tom legalizirao i sve neuspjehe i lopovštine SDP-a i njegovih partnera, poručuje predsjednik GO HDZ-a.