A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://politikaplus.com//upload/images/arhiva/A-B/ben-bernanke-008.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Ben Bernanke: Gospodarske slabosti nisu privremene, Fed će pomoći | Politika+
Mojbiz

SAD: Ben Bernanke: Gospodarske slabosti nisu privremene, Fed će pomoći

"Jasno je da je oporavak od krize bio puno manje snažan nego što smo se nadali."

FOTO: Ben Bernanke
Piše: PolitikaPlus/Hina/CNBC

Predsjednik američkih Federalnih rezervi Ben Bernanke u četvrtak je ponovio prednost središnje banke pružanju poticaja gospodarstvu SAD-a, ali nije ponudio nikakva konkretna obećanja ili pojedinosti o tome koje bi se mjere mogle poduzeti.

Govoreći iz Minnesote, dok su financijska tržišta pozorno pratila hoće li naznačiti neke intervencijske mjere Feda, Ben Bernanke je rekao da središnja banka i dalje ima na raspolaganju alate za poticanje gospodarskog rasta.

"Jasno je da je oporavak od krize bio puno manje snažan nego što smo se nadali. Novi podaci sugeriraju da drugi, uporniji faktori također usporavaju oporavak."

Nagađalo se da bi Fed mogao provesti revidiranu verziju svoje Operacije Twist, prvi puta korištene 1961., kako bi snizio kamatne stope prodajom kratkoročnog i kupnjom dugoročnog duga. Bernanke nije govorio o toj ideji, no detaljno je iznio svoja opažanja o gospodarskim kretanjima.


Promijenivši svoje dosadašnje stajalište kako gospodarstvo pati od "prolaznih" teškoća, Bernanke je priznao da problemi nisu samo privremeni. Među njima su nemogućnost oporavka stambenog tržišta i dugotrajni učinci financijske krize.

"Fed ima niz alata koji se mogu koristiti za pružanje dodatnih monetarnih poticaja...  a spremni smo upotrijebiti te alate kao primjerene za promicanje jačeg gospodarskog oporavka, u kontekstu stabilnosti cijena."

"Jasno je da je oporavak od krize bio puno manje snažan nego što smo se nadali", rekao je Bernanke, prema pripremljenom govoru, kojeg je objavio Fed, "Novi podaci sugeriraju da drugi, uporniji faktori također usporavaju oporavak."


Budući da je tako, FED "sada očekuje nešto sporiji tempo oporavka tijekom idućih tromjesečja nego u vrijeme svog lipanjskog sastanka, s većim negativnim rizicima za gospodarske izglede", rekao je Bernanke, ponovivši svoj poziv Kongresu i Bijeloj kući da provedu odgovarajuće fiskalne mjere za kontrolu državnog duga i proračunskog deficita.

FED se sastaje 20-21. rujna, a nagađanja na tržištu kreću se u rasponu od FED-ove provedbe trećeg kruga kvantitativnog ublažavanja, do operacije Twist i drugih mjera, uključujući i rezanje kamata što ih plaća na rezerve koje banke deponiraju u središnju banku.

Bernanke je naznačio da se gospodarstvo nije oporavilo tako brzo kao što je trebalo, bez obzira na neviđenu razinu poticaja iz FED-a i Kongresa.

"Na žalost, recesija osim što je izuzetno teška i globalnih razmjera, također je neuobičajena zbog povezanosti s vrlo dubokim padom na stambenom tržištu te s povijesnom financijskom krizom... Ta dva elementa krize, pojedinačno i u kombinaciji, djelovala su na usporavanju prirodnog procesa oporavka".

Što se tiče konkretnog lijeka za takvo stanje, rekao je da će Fed nastaviti razmatrati svoje mogućnosti.

"Fed ima niz alata koji se mogu koristiti za pružanje dodatnih monetarnih poticaja...  Moje kolege iz Odbora za otvoreno tržište (FOMC) i ja, i dalje ćemo razmatrati ta i druga relevantna pitanja, uključujući gospodarska i financijska kretanja, na našem susretu u rujnu, a spremni smo upotrijebiti te alate kao primjerene za promicanje jačeg gospodarskog oporavka, u kontekstu stabilnosti cijena", istaknuo je Bernanke.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

fed, ben bernanke, fomc