Burze

SVJETSKA TRŽIŠTA: Cijene dionica banaka uzlijeću uoči priopćenja Europske središnje banke

Ulagači očekuju da će ECB signalizirati obustavu ciklusa povećanja kamatnih stopa.

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters

Europski burzovni indeksi u četvrtak su nastavili uzlet od dana ranije, uz podršku bankovnog sektora zbog optimizma ulagača u vezi novih mjera Europske središnje banke kojima bi se izbjegla recesija i riješila dužnička kriza.


Frankfurtski DAX bio je na manjem dobitku, od 0,01 posto, na 5.405 bodova a pariški CAC je bio u plusu 0,2 posto i iznosio 3.079 bodova. Londonski Ftse kliznuo je pak za 0,08 posto, na 5.314 bodova.

"Iako se čini da neki analitičari isključuju skorije smanjenje kamatnih stopa, ne bi bilo iznenađenje da Trichet nagovijesti mogućnost popuštanja monetarne politike u idućih nekoliko mjeseci, poglavito zato što se poboljšanje gospodarskih izgleda čini malo izglednim s obzirom na sadašnje gospodarske pokazatelje."

U očekivanju današnjeg zasjedanja Europske središnje banke (ECB) ulagači su posegnuli za posrnulim dionicama banaka. Dionice BNP Paribasa poskočile su za 5,8 posto, Societe Generalea za 3,9 posto, aBanco Santandera za 2,6 posto.


Ulagači očekuju da će ECB signalizirati obustavu ciklusa povećanja kamatnih stopa kako bi pomogao oživljavanju posustale eurozone, a svaki bi nagovještaj sniženja kamatnih stopa u nadolazećim mjesecima mogao donijeti olakšanje na tržištima dionica.


Stoga će pozorno pratiti tiskovnu konferenciju čelnika ECB-aJean-Claude Tricheta, te će pored evantualnog nagovještaja budućih kretanja kamatnih stopa posebnu pozornost posvetiti izjavama čelnika vezanim uz bančin program otkupa obveznica.

"Iako se čini da neki analitičari isključuju skorije smanjenje kamatnih stopa, ne bi bilo iznenađenje da Trichet nagovijesti mogućnost popuštanja monetarne politike u idućih nekoliko mjeseci, poglavito zato što se poboljšanje gospodarskih izgleda čini malo izglednim s obzirom na sadašnje gospodarske pokazatelje", kazao je Michael Hewson, analitičar u CMC Marketsu.

Ulagači će također pratiti događanja s druge strane Atlantika gdje se očekuje da će predsjednik Barack Obama u nastupu u Kongresu predložiti smanjenje poreza i državne potrošnje u vrijednosti 300 milijardi dolara u sklopu programa stvaranja novih radnih mjesta.

Indeks Tokijske burze Nikkei ojačao je 0,34 posto, na 8.793 boda.