A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://politikaplus.com//upload/images/arhiva/navijaci%20u%20splitu.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

HHO: Utakmice odmah prekinuti ako se bude čulo 'Za dom spremni'! | Politika+
Sport

NOGOMET I POLITIKA: HHO: Utakmice odmah prekinuti ako se bude čulo 'Za dom spremni'!

HHO: Vlatko Marković pokušava opravdati stari ustaški pozdrav!

Piše: PolitikaPlus

Hrvatski helsinški odbor prioćenjem je reagirao na ponašanje nogometnih navijača koji na stadionu pozdravljaju ustaškim pozdravom, a pri tom u Hrvatskom nogometnom savezu propuštaju na adekvatan način reagirati. Izvršni odbor HHO-a upozoravao je hrvatsku javnost, ali i strukture vlasti, na veliki rizik predstojeće nogometne utakmice Hrvatska-Izrael, na kojoj se ponovno moglo čuti ustaške pozdrave. Priopćenje donosimo u cijelosti.

"Šport, a posebno nogomet, u posljednje je vrijeme postao poprištem šovinističkih, rasističkih i drugih manifestacija netrpeljivosti i mržnje. Divljanja skinheadsa i međusobni fizički obračuni navijačkih skupina postale su, nažalost, naša svakodnevica. Upravo zbog toga športske institucije, u suradnji s državnim vlastima, ali i nevladinim udrugama, posebno onima koje se bave ljudskim pravima, nastoje što djelotvornije spriječiti ovaj zastrašujući govor, ali, jednako tako, i djelovanje mržnje.

"Vlatko Marković ružno ponašanje hrvatskih navijača pokušava opravdati tvrdnjom da je riječ o starom hrvatskom pozdravu. Istina, ovaj je pozdrav u formalnom smislu sličan pozdravu Hrvatske seljačke stranke, ali je također istina da se on, zahvaljujući povijesnoj zloupotrebi u vrijeme ustaškog režima, zauvijek i nepovratno kompromitirao."

Na jugu Europe ovakva su ponašanja posebno radikalna, što je, između ostaloga, posljedica i nedavnog ratnog sukoba, ali i povijesnog nasljeđa u širem smislu. Ni Hrvatska nije pošteđena ovog zla, pa su navijačke skupine svojim fašističkim ponašanjem i porukama izvan granica naše zemlje pokazale svijetu i onu drugu, tamniju stranu Hrvatske.

HHO posebno zabrinjava udomaćeno ponašanje hrvatskih nogometnih navijača pri kojemu gotovo cijeli stadion skandira „Za dom – spremni!“ Riječ je o službenom pozdravu Pavelićeva fašističkog ustaškog režima koji je, na žalost, postao uobičajena pojava na domaćim nogometnim utakmicama državne reprezentacije.

"Za Hrvatsku bi bilo više nego sramotno kad bi se i na ovoj utakmici, kao na posljednjoj utakmici protiv Gruzije u Splitu, hrvatski navijači „proslavili“ u svijetu skandiranjem pozdrava „Za dom – spremni!“. Vjerujemo da ne moramo upozoravati javnost na povijesni kontekst stava dijela Hrvata - o NDH da i ne govorimo – prema Židovima."

Takvoj praksi uvelike doprinosi i sam predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza, Vlatko Marković. On to ružno ponašanje hrvatskih navijača pokušava opravdati tvrdnjom da je riječ o starom hrvatskom pozdravu. Istina, ovaj je pozdrav u formalnom smislu sličan pozdravu Hrvatske seljačke stranke („Za dom, za hrvatski seljački dom – spremni!“), ali je također istina da se on, zahvaljujući povijesnoj zloupotrebi u vrijeme ustaškog režima, zauvijek i nepovratno kompromitirao. Sličnu sudbinu doživio je i olimpijski pozdrav kojim su se svojedobno, povodeći se za rimskim legionarima, koristili sudionici Olimpijskih igara, dižući u zrak desnu ruku. Taj je pozdrav prvi put bojkotiran od strane samih olimpijaca na berlinskoj Olimpijadi 1936. Bojkot su organizirali sprinteri Jessie Owens (SAD) i Vane Ivanović (Kraljevina Jugoslavija).

Upravo stoga Izvršni odbor HHO-a želi upozoriti hrvatsku javnost, ali i strukture vlasti, na veliki rizik predstojeće nogometne utakmice Hrvatska-Izrael. Za Hrvatsku bi bilo više nego sramotno kad bi se i na ovoj utakmici, kao na posljednjoj utakmici protiv Gruzije u Splitu, hrvatski navijači „proslavili“ u svijetu skandiranjem pozdrava „Za dom – spremni!“. Vjerujemo da ne moramo upozoravati javnost na povijesni kontekst stava dijela Hrvata - o NDH da i ne govorimo – prema Židovima.

Stoga pozivamo javnost, a posebno navijače, da se klone takvog načina navijanja. Ukoliko se na stadionu ipak bude čuo taj poklič, pozivamo organizatore utakmice i predstavnike vlasti da utakmicu odmah prekinu, a stadion isprazne.

To je najmanje što Hrvatska može učiniti. Na taj će način pokazati da se doista distancira od svakog neprihvatljivog nasljeđa Pavelićeve NHD. Sigurni smo da ni plasman naše izabrane vrste na sljedećem Europskom prvenstvu u nogometu ne može biti toliko važan da bi Hrvatska cijenu tog uspjeha trebala platiti svrstavanjem uz fašizam."

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

ustaše, navijači, nogomet, hho, vlatko marković, ustaški pozdrav