A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://politikaplus.com//upload/images/arhiva/silvio-berlusconi.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Vlada u Rimu odobrila paket štednje od 45 milijardi eura | Politika+
Svijet

ŠTEDNJA ITALIJE: Vlada u Rimu odobrila paket štednje od 45 milijardi eura

Talijanska vlada je zbog sve težeg stanja državnih financija donijela odluku o novim mjerama štednje

Piše: Ivan Klarić

U iduće dvije godine trebalo bi uštedjeti novih 45 milijarda eura.

 

U 2012. bi talijanska vlada trebala uštedjeti 20 milijarda eura, u 2013. dodatnih 25,5 milijarda. I to uz onih 70 milijarda eura o kojima je vlada odlučila sredinom srpnja. „Jasno je da nam srce krvari“, izjavio je talijanski premijer Silvio Berlusconi dodavši da se promijenila situacija u čitavom svijetu.

 

Zahvaljujući kupovini ESB-a talijanske obveznice su se oporavile. Ali, zauzvrat šef ESB-a Jean-Claude Trichet očekuje od talijanske vlade strogu štednju. Oporba već zbija šale da Berlusconijeva vlada više ne vlada Italijom

 

Promijenila se prije svega procjena talijanskog financijskog tržišta. Sve veća je sumnja hoće li Italija sama moći otplatiti svojih 190 milijarda eura dugova. Talijanske državne obveznice su donosile sve veću renditu, a to znači da su za državu postajale sve skuplje i da su povećavale problem dugova. Na kraju je intervenirala Europska središnja banka i povukla „kočnicu za slučaj nužde“ kupujući prije tjedan dana talijanske državne obveznice.

 

„Prisilna uprava nad Italijom“

 

Zahvaljujući kupovini ESB-a talijanske obveznice su se oporavile. Ali, zauzvrat šef ESB-a Jean-Claude Trichet očekuje od talijanske vlade strogu štednju. Oporba već zbija šale da Berlusconijeva vlada više ne vlada Italijom: „Pismo ESB-a, pritisak Merkel i Sarkozyja. Prisilna uprava nad Italijom, o kojoj govore mediji, nije više daleko od stvarnosti ili izmišljotina, nego činjenica“, izjavio je Pier Ferdinando Casini iz Stranke centra.

Osobito jako bit će pogođene neke pokrajine. Sve pokrajine s manje od 300.000 stanovnika bit će ukinute i pripojene drugim pokrajinama.

Još nisu poznati svi detalji mjera štednje. Nejasno je, primjerice, hoće li zaposleni u javnim službama ostati bez 13. plaće. Žene će vjerojatno već od 2015. morati kasnije ići u mirovinu. Oni koji imaju prihode veće od 90.000 eura morat će računati s dodatnim porezom, a to pogađa i parlamentarne zastupnike. Privilegije i veliki prihodi političara u posljednje su vrijeme često bili predmet kritike. Osim toga predviđena su smanjenja potrošnje u ministarstvima, regijama i općinama.


Ukidanje nekih pokrajina

 

Gradonačelnik Rima Gianni Alemanno upozorava na opasnost smanjenja socijalnih davanja: „Ne radi se o kraćenju kod političara i institucija. To se odnosi na socijalne izdatke. To mora biti razjašnjeno i građani moraju znati da ta odluka ne dolazi od gradonačelnika.“

 

Osobito jako bit će pogođene neke pokrajine. Sve pokrajine s manje od 300.000 stanovnika bit će ukinute i pripojene drugim pokrajinama. To se, primjerice, odnosi na pokrajine Trst ili Sienu. Ako parlament ne odluči drukčije. Zastupnici, naime, u roku od 60 dana moraju odobriti vladine prijedloge kako bi oni stupili na snagu.

 

Autor: Tilmann Kleinjung / Anto Janković
Odg. urednik: N. Kreizer

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

EVROPSKA BANKA, PAKET ŠTEDNJE, TALIJANSKA VLADA, ITALIJA