A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://politikaplus.com//upload/images/arhiva/andrija%20hebrang4.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Andrija Hebrang prebrojavat će žrtve komunističkih zločina | Politika+
Mojbiz

NOVI POSAO: Andrija Hebrang prebrojavat će žrtve komunističkih zločina

Sabor ga je postavio za predsjednika Upravnog vijeća Ureda za pronalaženje, obilježavanje i održavanje grobova žrtava komunističkih zločina nakon Drugog svjetskog rata.

FOTO: Andrija Hebrang
Piše: VLM/PolitikaPlus

Istaknuti hadezeovac Andrija Hebrang izlazi iz politike, i to ravno na funkciju s koje će se u idućih osam godina baviti utvrđivanjem i prebrojavanjem kostiju žrtava komunizma. Sabor ga je, i to neposredno prije raspuštanja uoči ljetne stanke, na sjednici od 8. srpnja imenovao predsjednikom Upravnog vijeća Ureda za pronalaženje, obilježavanje i održavanje grobova žrtava komunističkih zločina nakon Drugog svjetskog rata.

"Vukojevićeva komisija bila je osnovana u drugim vremenima, i o njoj nije bila provedena široka rasprava kao o ovom uredu. O njemu je donesen zakon, sve je raspravljeno, i zato su ga prihvatili i zastupnici SDP-a."

Osnivanje Ureda (i to 20 godina nakon pada komunizma!), s ciljem da se bavi utvrđivanjem isključivo komunističkih zločina, smatra Hebrang, nije politički motivirano.

– Rekao sam da odlazim iz politike i u tome sam dosljedan. Nakon isteka mandata Sabora, više se neću kandidirati – kaže jedan od vodećih hadezeovaca i dodaje da se nipošto ne bi prihvatio funkcije predsjednika Upravnog vijeća ureda koji će tražiti grobove žrtava komunizma, da se nije pozdravio s politikom.


– Ured je osnovan s ciljem da se oda počast žrtvama koje su pale bez suđenja. Politizacija je nedopustiva - izričit je. Kaže da je još prije četiri godine Vladi predložio Zakon o pronalaženju, obilježavanju i održavanju grobova žrtava komunističkih zločina nakon Drugog svjetskog rata (zakon je usvojen tek u ožujku) i da se o njemu puno raspravljalo, te da je to glavni argument za politički konsenzus o istraživanju zla koje su posijali komunisti za vrijeme svoje vlasti.

– Glavni dokaz tome da politike neće biti u radu Ureda jest činjenica da su i zastupnici SDP-a podržali zakon – kaže Hebrang.  Na primjedbu da je postavljen za predsjednika Upravnog vijeća Ureda nekoliko mjeseci prije izbora, i to na nevjerojatno dugo razdoblje od osam godina, odgovara da funkcija nije stalna jer ga novi saziv Sabora može smijeniti ako to želi, kao što se i inače mogu smjenjivati upravni odbori. Govoreći o svojoj novoj "zanimaciji" za koju tvrdi da nije sinekura, Hebrang kaže da je već održana jedna sjednica Upravnog vijeća Ureda i da se poduzimaju predradnje kako bi Ured bio registriran. Ima prostor u zgradi Zagrepčanke, a imenovan je v.d. ravnatelja, povjesničar Tomislav Anić.

Na pitanje u čemu je razlika između ureda koji se upravo osniva i komisije za žrtve rata i poraća koju je devedesetih vodio Vice Vukojević, Hebrang odgovara da je razlika velika.

– Vukojevićeva komisija bila je osnovana u drugim vremenima, i o njoj nije bila provedena široka rasprava kao o ovom uredu. O njemu je donesen zakon, sve je raspravljeno, i zato su ga prihvatili i zastupnici SDP-a – kaže istaknuti hadezeovac.

 


Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

žrtve kominizma, vice vukojević, andrija hebrang, Tomislav Anić