A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://politikaplus.com//upload/images/arhiva/KUNA.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Novi rekordni tečaj švicarskog franka: 6,489 kuna | Politika+
Mojbiz

TEČAJ: Novi rekordni tečaj švicarskog franka: 6,489 kuna

Ulagači se okreću franku kao sigurnom utočištu za vrijeme pritisaka na dolar i euro.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Kuna je na danas utvrđenoj tečajnoj listi Hrvatske narodne banke (HNB) u odnosu na jučerašnju tečajnicu oslabila prema euru za 0,15 posto, a za nešto više od jedan posto oslabila je prema američkom dolaru i švicarskom franku, pa je franak dosegnuo novi rekordni srednji tečaj od gotovo 6,49 kuna.

Ulagači se okreću franku kao sigurnom utočištu za vrijeme pritisaka na dolar i euro.

Rast franka odraz je okolnosti na međunarodnim valutnim tržištima, jer se ulagači okreću franku percipirajući ga kao sigurno utočište za vrijeme pritisaka na dolar i euro.


Dolar je danas, dok u SAD-u još uvijek traje rasprava o povećanju dozvoljene razine zaduživanja države, pao na novu rekordno nisku vrijednost u odnosu na franak pa na međunarodnim tržištima jedan dolar vrijedi 0,7990 franaka. 

Kuna je na današnjoj tečajnoj listi središnje banke oslabila i prema euru za 0,15 posto, a prema američkom dolaru za 1,14 posto.
Pritisci na euro rezultat su strahova od širenja krize iz Grčke u druge zemlje eurozone. Euro je danas oslabio i prema dolaru i prema franku te jedan euro vrijedi 1,1433 franka što nije daleko od rekordno najniže razine od 1,1365 franaka.


Na danas utvrđenoj tečajnoj listi HNB-a srednji tečaj švicarskog franka iznosi 6,489748 kuna, a rast tečaja franka ponajviše pogađa sve koji imaju kredite vezane uz tu valutu.


Tako je primjerice danas utvrđeni srednji tečaj franka za oko 23 posto veći nego na isti dan prošle godine, za 35 posto je veći nego istog dana 2009., a za čak 46 posto je veći nego na tečajnici HNB-a utvrđenoj 28. srpnja 2008. kada je iznosio 4,43 kune.


To pak znači da je mjesečna rata stambenog kredita od primjerice 680 franaka krajem srpnja 2008. iznosila nešto više od tri tisuće kuna, u istom vremenu lani popela se na gotovo 3.600 kuna, a prema danas utvrđenom tečaju 'skočila' na više od 4.400 kuna.


Gotovo četvrtina kreditnih obveza stanovništva u Hrvatskoj pak odnosi se na kredite vezane uz švicarsku valutu. Pritom je prema vrstama kredita vezanim za 'švicarac' najveći udio kod kredita za kupnju automobila oko 53 posto i stambenih kredita oko 41,5 posto.


Kuna je na današnjoj tečajnoj listi središnje banke oslabila i prema euru i to za 0,15 posto, pa tečaj eura iznosi 7,452178 kuna.


Prema američkom dolaru kuna je oslabila za 1,14 posto, a prema britanskoj funti za 0,81 posto.


Srednji tečaj dolara na današnjoj tečajnoj listi HNB-a je 5,195690 kuna, a funte 8,499291 kunu.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

kuna, tečaj kune, švicarski franak, euro, hnb