A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://politikaplus.com//upload/images/arhiva/novac-111.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Možemo li uvesti zakonski limit na zaduživanje i kako spriječiti američki scenarij? | Politika+
Mojbiz

ZADUŽIVANJE: Možemo li uvesti zakonski limit na zaduživanje i kako spriječiti američki scenarij?

Kakav je hrvatski scenarij?

Piše: Ivan Klarić, Ivan Hrstić,

Sukob demokrata i republikanaca mogao bi lako dovesti do toga da agencije srežu vrhunski AAA rejting SAD-a, a mediji i neki ekonomisti zabavljaju se mogućnosšću da SAD dođe u poziciju da više ne može otplaćivati svoje astronomske dugove - odnosno da se tehnički nađe u bankrotu. Naravno, postavlja se pitanje, čemu uopće zakonski limit ako se zakon može po volji mijenjati? No, za razliku od Amerikanaca, koje zapravo ništa ne može uvjeriti da postoji stvarni plafon njihovog zaduživanja, mnoge nacije odnose se vrlo odgovorno prema tom limitu.

LIMIT NA ZADUŽIVANJE: "To bi bilo fiskalno pravilo s kojim bismo onima koji ne provode mjere štednje povećali političke troškove."

- Limit na zaduživanje su do sada napravile i mnoge discipliniranije zemlje od Hrvatske tako da ne vidim ništa loše u tome. Dapače, smatram da Hrvatskoj treba jedna takva mjera, kaže Hrvoje Stojić, direktor ekonomskih istraživanja Hypo Alpe-Adria banke, koji je još prije dvije godine zastupao ideju da bi limit zaduživanja trebala postati ustavna kategorija, kako bi se napokon zaustavilo enormno zaduživanje Hrvatske koje je odavna postalo samo sebi svrha.

HRVATSKA SE MORA NASTAVITI ZADUŽIVATI: "Stvari su prilično zadane, do sada ni jedna politička opcija jasno nije rekla da nam trebaju nužni rezovi. Dakle, praksa daljnjeg zaduženja je neminovna."

- To bi bilo fiskalno pravilo s kojim bismo onima koji ne provode mjere štednje povećali političke troškove, kaže Stojić, objašnjavajući da bi takve stranke sasvim sigurno bile kažnjene na izborima. No, svjestan je da je u ovom trenutku nerealno očekivati da će se Hrvatska u sljedećem razdoblju prestati i dalje zaduživati.

- Teško je reći da se Hrvatska, premda u SDP-u tvrde da kada dođu na vlast toga neće biti, neće dalje zaduživati. Stvari su prilično zadane, do sada ni jedna politička opcija jasno nije rekla da nam trebaju nužni rezovi. Dakle, praksa daljnjeg zaduženja je neminovna, zaključuje Stojić.


Doista, na retoriku iz vodeće oporbene stranke mnogi ekonomisti samo odmahuju rukom, jer Hrvatska će se morati zaduživati, ako ništa drugo ono da lakše otplaćuje ili reprogramira već postojeće dugove. No, sva je vjerojatnost da se to neće iopće nazivati zaduživanjem. Isto, tako, malo je vjerojatno da će javnost tu priču popušiti, kao što nitko ne sluša ni obrazloženja aktualne vlade.


Hrvoje Stojić

HRVATSKA SE NE MORA NASTAVITI ZADUŽIVATI: "Hrvatski vanjski dug je dosta velik i svako novo zaduženje je veliki rizik. S druge, strane, javni dug je već sada došao do razine od 60 posto, što je izvan kriterija iz Maastrichta."

No, to što kažu da se Hrvatska neće više zaduživati u slučaju da oni osvoje vlast ne znači da bi oni uveli zakonski, kamoli ustavni limit. Glavni ekonomski strateg SDP-a Branko Grčić, kaže da je priča o nekom limitu zaduženje promašena uglavnom zato jer je Hrvatska već odavno prešla preko tog limita.

- Hrvatski vanjski dug je dosta velik i svako novo zaduženje je veliki rizik. S druge, strane, javni dug je već sada došao do razine od 60 posto, što je izvan kriterija iz Maastrichta. Hrvatska pod hitno treba zaustaviti rast javnog duga, upozorava Grčić.

Ako se američka kriza ne riješi na političkoj razini, vodeće europske zemlje eurozone ne nađu lijeka za bolesnike eurozone, čitavom niz zemalja mogao bi uskoro biti srezan kreditni rejting, što bi moglo dovesti do poskupljivanja zaduživanja i za one zemlje koje se trenutno ne smatraju direktno ugroženima. Strani kreditori očito Hrvatsku ne stavljaju u isti svinjac sa  'PIGS' zemljama, no cijena zaduživanja mogla bi osjetno porasti. U takvim uvjetima, jedini izlaz su rezovi.

- Hrvatskoj je potrebna štednja na rashodnoj strani proračuna, ali ne kako to misli premijerka Jadranka Kosor, koja jučer na sjednici Vlade kaže da će se to učiniti tako da se svima uzima po malo. S takvim potezima neće se dogoditi ništa, odnosno i dalje ćemo imati istu strukturu proračuna. Hrvatskoj za bolje sutra treba promjena strukture proračuna, jasna podjela na one efikasne i one manje efikasne, ističe Grčić i jasno kaže koji potezi mogu popraviti krvnu sliku hrvatskog gospodarstva.

- To je kristalno jasno. Hrvatskoj treba veća stopa rasta BDP-a od rasta duga. To se može postići restrukturiranjem proračuna, aktivnom ulogom u gospodarstvu kroz razne olakšice poduzetnicima i puno veće ulaganje u industriju, zakružio je bit svojeg programa gospodarski strateg SDP-a.

Branko Grčić