A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://politikaplus.com//upload/images/arhiva/zdamir-bajs-101.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Svi premijerkini ljudi: Najuspješniji Bajs i Jandroković, na dnu Bačić i Mlakar! | Politika+
IVAN HRSTIĆ

ISTRAŽIVANJE : Svi premijerkini ljudi: Najuspješniji Bajs i Jandroković, na dnu Bačić i Mlakar!

Prava katastrofa za vladu i za Hrvatsku je gotovo nikakva podrška ministru gospodarstva, bijednih 3 posto!

Piše: Ivan Hrstić

U sklopu istraživanja Millenium Promocije odnosno agencije Ipsos Puls, jedno od pitanja postavljenih reprezentativnom uzorku građana s područja cijele Hrvatske bilo je da imenuju tri ministra u kabinetu Jadranke Kosor koje smatraju najuspješnijima. Rezultat će za neke možda biti iznenađujući, ali kad se bolje razmotri, čini se i prilično logičan.


Najčešći odgovor je bio: Damir Bajs! Čovjeka, za kojega se u trenutku imenovanja najčešće komentiralo da je padobranac u fotelji ministra turizma, na koncu dvogodišnjeg mandata Jadranke Kosor ispitanici prepoznaju kao najuspješnijeg! Čak 30 posto odgovora! Otkud to? Jedan od odgovora bi mogao biti da on doista JEST najuspješniji. Bio za to kriv ili ne. U dvije turističke žetve koje su se potrefile prilično obilate, njemu se nema bog zna što zamjeriti, iza njega se ne praše afere niti aureola bahatosti, a njegovo ime dovoljno se često čuje na hrvatskim dalekovidnicama da svi za njega znaju.

Zaključilo bi se tako da je Bajs najbolje ocijenjena osoba u cijeloj vladi, uključujući i samu premijerku, no prema
danas objavljenom istraživanju CRO Barometra, njena podrška od posljednjeg istraživanja skočila je za više od 10 postotaka, pa je sada ipak ispred njega, na 34 posto. Dakako, treba uzeti u obzir da su ta dva istraživanja vođena različitim metodologijama, pa možda i nisu usporediva.

Sasvim solidnih 19 posto - očekivano i neočekivano istovremeno - bilježi ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković, koji je uspješnim završetkom pregovora, kao i premijerka, dobio nešto pozitivnih bodova.

Sljedeći najčešći odgovori su onaj prilično očekivani 'Nitko' (29 posto) i 'Ne znam' (19 posto), kojeg su davali oni koji su općenito nezadovoljni vladom Jadranke Kosor ili im je jednostavno trebalo previše vremena da se sjete nekog imena ispod kojeg bi stavili kvačicu.

Prava katastrofa za ovu vladu i za Hrvatsku i cjelini je gotovo nikakva podrška ministru gospodarstva, Đuri Popijaču, bijednih 3 posto. Građani još uvijek nisu uspjeli shvatiti kakva je uloga Domagoja Miloševića u ovoj vladi, pa je on na tek 2 posto.

Doduše, sasvim solidnih 19 posto - očekivano i neočekivano istovremeno - bilježi ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković, nekadašnji Sanaderov čovjek, koji je uspješnim završetkom pregovora, kao i premijerka, dobio nešto pozitivnih bodova. To je u skladu s prvim dijelom ovog istraživanja, kojeg smo objavili sinoć, a prema kojemu su hrvatski građani u većini zadovoljni jedino vanjskom politikom ove vlade, odnosno odnosom sa susjedima i s EU.


Kako idemo prema sljedećim ministrima, podrška se ubrzano topi. Borbom protiv kriminala i korupcije nije se previše okoristio ministar vanjskih poslova Tomislav Karamarko, sa svega 13 posto onih koji su naveli njegovo ime kao jednog od tri ministra koje smatraju najuspješnijim.

Duboko dolje slijedi grupa ministara, većinom također nekadašnjih Sanaderovih ljudi,  među kojima su oni koji bi na sljedećim izborima trebali biti perjanice izbornih lista HDZ-a i HSS-a, što bi ih s obzirom na ostvarene rezultate u ovom istraživanju, trebalo duboko zabrinuti. Tek svaki deseti ispitanik kao najuspješnijeg bi imenovao ministra poljoprivrede Petra Čobankovića, Darko Milinović je na 9 posto, Božidar Kalmeta na 8 posto, Božidar Pankretić na 5 posto, a Jasen Mesić na 4 posto!

Novopridošla Martina Dalić očito je naslijedila nešto od šarma i karizme Ivana Šukera, pa je u ovih nekoliko mjeseci također na vrlo tankih 4 posto.

Novopridošla Martina Dalić očito je naslijedila nešto od šarma i karizme Ivana Šukera, pa je u ovih nekoliko mjeseci također na vrlo tankih 4 posto.

No, dok ona kod šire publike možda još nije toliko prepoznatljiva, prava katastrofa za ovu vladu i za Hrvatsku i cjelini predstavlja gotovo nikakva podrška ministru gospodarstva, Đuri Popijaču, koji je na bijednih 3 posto, iako se ne može reći da on pati zbog nedostatka televizijskih minuta. Građani još uvijek nisu uspjeli shvatiti kakva je uloga i kakav doprinos Domagoja Miloševića u ovoj vladi, pa je on na tek 2 posto.

A da su upravo njihovi resori, odnosno rezultati tih resora, ono što prvenstveno zanima građane i birače na sljedećim izborima, pokazuje pitanje o prioritetima buduće vlade. Na ljestvici uvjerljivo dominiraju gospodarska pitanja, dok je sve ostalo zapravo sporedno.
Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković još je jedna od blijedih pojava u vladi Jadranke Kosor, izaziva nekakakav osmijeh na samo tri posto ispitanih lica. Među onima koji ne izazivaju ni nervozni trzaj su Tomislav Ivić sa 2 posto i Davor Božinović, sa 2 posto. Na samom rubu prepoznatljivosti su Branko Bačić i Davorin Mlakar, koji kad se kreću hodnicima Banskih dvora vjerojatno ni sami ne vide vlastiti odraz u ogledalu - njih je spomenulo tek 1 posto ispitanih.

Dakako, bilo bi vjerojatno krivo pretpostaviti da većina ispitanih smatra da su baš ta dvojica najneuspješniji ministri. Po svoj prilici se radi o tome da većina ispitanih vjerojatno ne bi znala pogoditi ni koji su njihovi resori, a kamoli napamet nabrojati ovu Kosoričinu šesnaestorku. Uostalom, baš i nije neka dramatična razlika između podrške od 10 i 1 posto - i jedna i druga sramotno su niske i povlače negativnu ocjenu.Terensko istraživanje provedeno je 1-18 srpnja 2011 u sklopu omnibus istraživanja agencije Ipsos Puls. Slučajan, dvo-etapno stratificirani, reprezentativni uzorak hrvatskih državljana starijih od 18 godina, njih ukupno 943 s područja cijele države.