A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://politikaplus.com//upload/images/arhiva/michel-cacoyannis-100.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Umro Michel Cacoyannis, redatelj filma 'Grk Zorba' | Politika+
Kultura

IN MEMORIAM: Umro Michel Cacoyannis, redatelj filma 'Grk Zorba'

Film nagrađen s tri Oskara 1964. adaptacija je romana Nikosa Kazantzakisa s Antonhyjem Quinnom, Alanom Batesom, Irenom Papas i Lilom Kedrovom.

Piše: Hina/AFP

Grčko-ciparski redatelj Michel Cacoyannis, redatelj filma "Grk Zorba" umro je u ponedjeljak u Ateni u dobi od 89 godina, objavila je kulturna zaklada.


Film nagrađen s tri Oskara 1964. adaptacija je romana Nikosa Kazantzakisa s Antonhyjem Quinnom, Alanom Batesom, Irenom Papas i Lilom Kedrovom.

Novinska agencija ANA prenijela je da je Cacoyannis umro u bolnici Evangelismos u središtu Atene gdje je bio hospitaliziran prije deset dana.


Rođen na Cipru 11. lipnja 1922., Cacoyannis je međunarodnu slavu stekao režijom filma "Grk Zorba". Taj film nagrađen s tri Oskara 1964. godine adaptacija je romana grčkoga autora Nikosa Kazantzakisa s Antonhyjem Quinnom u glavnoj ulozi te Alanom Batesom, Irenom Papas i Lilom Kedrovom.


Slavi filma znatno je pridonijela originalna glazba Mikisa Theodorakisa, jednoga od najpoznatijih grčkih skladatelja.


Film Elektra, nastao prema Euripidovoj tragediji, nagrađen je za najbolju filmsku adaptaciju i dobitnik je velike nagrade na festivalu u Cannesu gdje su Cacoyannisova ostvarenja šest puta bila uvrštena u konkurenciju.