A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://politikaplus.com//upload/images/arhiva/mirela-brekalo-100.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Tomislav Radić za Kotlovinu osvojio veliku Zlatnu Arenu i Oktavijana | Politika+
Kultura

PULA FILM FESTIVAL: Tomislav Radić za Kotlovinu osvojio veliku Zlatnu Arenu i Oktavijana

Kotlovina je osvojila i još pet Zlatnih Arena!

FOTO: Kotlovina
Piše: PolitikaPlus

Film "Kotlovina" redatelja Tomislava Radića dobitnik je velike Zlatne Arene za najbolji film na ovogodišnjem 58. Festivalu igranog filma u Puli, objavljeno je na današnjoj konferenciji za novinare Ocjenjivačkog suda nacionalnog natjecateljskog programa pulskog festivala.


Film "Kotlovina" dobitnik je i nagrade Oktavijan Hrvatskog društva filmskih kritičara.

Kako se navodi u obrazloženju odluke, film "Kotlovina" dobio je nagradu zbog "stilski, idejno i režijski uvjerljivog prikaza jedne naoko nebitne obiteljske dinamike koja kao cjelina rafinirano definira zemlju u kojoj danas živimo".


Uz glavnu nagradu festivala, film "Kotlovina" dobitnik je još pet Zlatnih Arena. Zlatna Arena za scenarij dodijeljena je Tomislavu Radiću, za najbolju glavnu žensku ulogu Mireli Brekalo Popović za ulogu Ane, za najbolju glavnu mušku ulogu Drašku Zidaru za ulogu Mirka, za najbolju sporednu mušku ulogu Borisu Buzančiću za ulogu Dide dok je posebna Zlatna Arena za ton dodijeljena Frani Homenu.


Film "Kotlovina" dobitnik je i nagrade Oktavijan Hrvatskog društva filmskih kritičara.


Zlatnu Arenu za montažu dobio je Slaven Zečević za film "Koko i duhovi" redatelja Daniela Kušana, a taj je film dobitnik i Zlatne Arene za glazbu koja je pripala Dinu Appeltu. Redatelj tog filma Kušan dobitnik je Vjesnikove nagrade Breza za najboljeg debitanta.Koko i duhovi

Film "Lea i Darija" redatelja Branka Ivande dobitnik je Zlatne Arene za scenografiju koja je dodijeljena Ivi Hušnjaku te za kostimografiju koju je dobila Barbara Bourek, dok je posebna Zlatna Arena za masku dodijeljena Ani Bulajić Črček.


Publika je glasovanjem za Nacionalni program prikazan u Areni dodijelila nagradu publike Zlatna vrata Pule filmu "Koko i duhovi" u produkciji Inter filma s prosječnom ocjenom 4,78.


U sklopu sekcije manjinskih produkcija Zlatna Arena za režiju pripala je Metodu Pevecu za film "Laku noć, gospođice", za kameru Svenu Pepeoniku za isti film, dok je Zlatnu Arenu za glavnu žensku ulogu dobila Polona Juh za ulogu Hane također u filmu "Laku noć, gospođice".

Ocjenjivački sud Međunarodnog programa dodijelio je Arenu za najbolji film Ashgaru Farhadiju, producentu filma "Nader i Simin se rastaju", za najbolje glumačko ostvarenje Arenu je dodijelio cjelokupnoj glumačkoj ekipi filma "Circus Fantasticus" redatelja Janeza Burgera, dok je za najboljeg redatelja nagradu dobio Luca Guadagnino za film "Ja sam ljubav".


Dobitnicima će Zlatne Arene i druge nagrade biti dodijeljene večeras u pulskoj Areni kada će projekcijom filmova iz programa "Popularna Pulica" i to "Auti 2" redateljskog dvojca John Lasseter i Brad Lewis te "Kapetan Amerika: prvi osvetnik" redatelja Joea Johnstona završiti ovogodišnji 58. Festival igranog filma u Puli.


ODLUKE OCJENJIVAČKIH SUDOVA


I. Nagrade ocjenjivačkog suda Nacionalnog natjecateljskog programa

Prosudbeni sud: Živorad Tomić, filmski kritičar i redatelj - predsjednik, Goran Dević, scenarist i redatelj, Stanko Herceg, snimatelj, Nataša Janjić, glumica, Vladimir Tadej, scenograf i redatelj


a) NACIONALNI PROGRAM – sekcija manjinskih koprodukcija

          1. Zlatna Arena za kameru dodjeljuje se Svenu Pepeoniku za film Laku noć, gospođice redatelja Metoda Peveca – jednoglasno.

          Filmskim suvremenim sredstvima nenametljivo prikazuje univerzalne prepoznatljive emocije.

 

          2. Zlatna Arena za glavnu žensku ulogu dodjeljuje se Poloni Juh za ulogu Hane u filmu Laku noć, gospođice redatelja Metoda Peveca – jednoglasno.

          Minimalnim glumačkim sredstvima pokazala je unutarnji nemir i snagu lika.

          3. Zlatna Arena za režiju dodjeljuje se Metodu Pevecu za film Laku noć, gospođice-većinom glasova.

          Zbog precizne i točne režije filma koji ne bježi od emocija.

b) NACIONALNI PROGRAM – glavna sekcija

          1. Vjesnikova nagrada Breza za najboljeg debitanta dodjeljuje se za režiju  Danielu Kušanu za film Koko i duhovi – jednoglasno.

          Pokazuje senzibilitet i zrelost u svom prvom ostvarenju kojim potvrđuje potrebu hrvatske kinematografije za filmovima za djecu, kao i smjer kako bi oni trebali izgledati.


         
2. Posebna Zlatna Arena za specijalne efekte dodjeljuje se filmu Josef redatelja Stanislava Tomića – jednoglasno.

          Za upotrebu nove tehničke vizualizacije te promicanje suvremene poetike slike.


          3. Posebna Zlatna Arena za ton dodjeljuje se Frani  Homenu za film Kotlovinaredatelja Tomislava Radića – jednoglasno.

          Za uspješno izvršenje vrlo zahtjevnog zadatka dočaravanja prirodne i reljefne zvučne slike obiteljskog kaosa.

          4. Posebna Zlatna Arena za masku dodjeljuje se Ani Bulajić Črček  za film Lea i Darija redatelja Branka Ivande – jednoglasno.

          Nenametljiva i prirodna a odgovarajuća duhu vremena.

          5. Zlatna Arena za kostimografiju dodjeljuje se Barbari Bourek za film Lea i Darija redatelja Branka Ivande – jednoglasno.

          Odišu uvjerljivom elegancijom vremena u kojem se radnja filma zbiva.

         

          6. Zlatna Arena za scenografiju dodjeljuje se Ivi Hušnjaku za film Lea i Darija redatelja Branka Ivande – jednoglasno.

          Vješto je oživjela epohu koje više nema.

          7. Zlatna Arena za glazbu dodjeljuje se Dinku  Appeltu za film Koko i duhovi redatelja Daniela Kušana – većinom glasova.

          Žanrovski točna glazba približila je film publici kojoj je namijenjena.

          8. Zlatna Arena za montažu dodjeljuje se Slavenu Zečeviću za film Koko i duhovi redatelja Daniela Kušana – jednoglasno.

          Precizna u službi dinamiziranja naracije priče koju svi poznajemo.

          9. Zlatna Arena za kameru dodjeljuje se Vanji Černjulu za film Ćaća redatelja Dalibora Matanića – jednoglasno.

          Odlična vizualizacija filmske priče i visoka estetiziranost filmske fotografije koja nadahnuto prikazuje portrete likova i prirode koja priči daje novi ugođaj.

 

          10. Zlatna Arena za najbolju sporednu mušku ulogu dodjeljuje se Borisu Buzančiću za ulogu Dide u filmu Kotlovina redatelja Tomislava Radića – jednoglasno.

          Majstorski stvoren lik djeda kojem niti jedan gledatelj ne može odoljeti.

          11. Zlatna Arena za najbolju glavnu mušku ulogu dodjeljuje se Drašku Zidaru za ulogu Mirka u filmu Kotlovina redatelja Tomislava Radića – jednoglasno.

          Za slojevitost lika kojeg je uprizorio ispreplevši bogatstvo svih likova ansambla filma.

          12. Zlatna Arena za najbolju sporednu žensku ulogu dodjeljuje se Ivi Mihalić za ulogu Sestre  u filmu Ćaća redatelja Dalibora Matanića – jednoglasno.    

          Za realističan i uvjerljiv prikaz obiteljske patologije postignut glumačkim minimalizmom.

          13. Zlatna Arena za najbolju glavnu žensku ulogu dodjeljuje se Mireli Brekalo Popović za ulogu Ane u filmu Kotlovina  redatelja Tomislava Radića– jednglasno.

          Za širok raspon glumačkih sredstava kojima je stvorila uvjerljiv i detaljan portret lika kojeg igra.

          14. Zlatna Arena za scenarij dodjeljuje se Tomislavu Radiću za film Kotlovina jednoglasno.

          Sačinjen od naizgled nebitnih životnih situacija, pružio je priliku cjelokupnom glumačkom ansamblu da odigra sjajne i uvjerljive uloge.

          15. Zlatna Arena za režiju dodjeljuje se Daliboru Mataniću za film Ćaća – većinom glasova.

          Uvjerljivo je stvorio atmosferu nelagode koja gledatelja ne napušta od početka do kraja filma.        

 

          16. Velika Zlatna Arena za najbolji film dodjeljuje se Tomislavu Radiću, producentu filma Kotlovina  redatelja Tomislava Radića – jednoglasno.

          Zbog stilski, idejno i režijski uvjerljivog prikaza jedne naoko nebitne obiteljske dinamike koja kao cjelina rafinirano definira zemlju u kojoj danas živimo.

          Hypo banka dodjeljuje Tomislavu Radiću redatelju filma Kotlovina kojemu je ocjenjivački sud 58. festivala igranog filma u Puli dodijelio Veliku Zlatnu Arenu za najbolji film Festivala nagradu u iznosu od 30.000,00 kn.


II. Nagrada publike Zlatna vrata Pule


Publika je
, glasovanjem za Nacionalni program prikazan u Areni, dodijelila nagradu publike Zlatna vrata Pule filmu Koko i duhovi redatelja Daniela Kušana u produkciji Kinorame i HRT-a s prosječnom ocjenom 4,78.

Koko i duhovi, red. Daniel Kušan (4,78); Fleke, red. Aldo Tardozzi (4,52); Piran-Pirano, red. Goran Vojnović (4,51); Korak po korak, red. Biljana Čakić-Veselič ( 4,48 );Lea i Darija, red. Branko Ivanda (4,43); Duh babe Ilonke, red. Tomislav Žaja (4,42); Kotlovina, red. Tomislav Radić (3,87); 7seX7, red. Irena Škorić (3,73); Josef, red. Stanislav Tomić (3,52); Ćaća, (3,37); Mrak, red. Dan Oki (zbog kiše otkazana projekcija u Areni) red. Dalibor Matanić


III. Nagrade ocjenjivačkog suda Međunarodnog programa


Prosudbeni sud: Paul Bradley, producent – predsjednik, Paolo Minuto,Niels Schneider, gluma filmolog,

          1. Arena za najbolje glumačko ostvarenje  jednoglasno se dodjeljuje Cjelokupnoj glumačkoj ekipi filma Circus Fantasticus, redatelja Janeza Burgera.

Cijela glumačka ekipa trijumfirala je ruku pod ruku u ovom zaista fantastičnom spoju suptilnosti, terora, farse i nježnosti - izvanredno rječitog, a bez ijedne izgovorene riječi.

          2. Arena za najboljeg redatelja jednoglasno se dodjeljuje Luci Guadagninu  za film Ja sam ljubav.

Vrhunski primjer jedinstvene redateljske osjećajnosti i realizacije briljantne vizije - sjajno i hipnotičko djelo.

          3. Arena za najbolji film jednoglasno se dodjeljuje Ashgaru Farhadiju, producentu filma Nader i Simin se rastaju redatelja Ashgara Farhadija  

Film koji prikazuje obiteljski i društveni nesklad s osjetljivom i ogoljelom istinošću; briljantno izvedena drama univerzalne relevantnosti - scenarij, glumačka ekipa i redatelj u savršenom su skladu.

          Ocjenjivački sud Međunarodnog programa donio je odluku da se oda posebno priznanje filmu Montevideo, bog te video redateljaDragana Bjelogrlića.

IV. Nagrade ocjenjivačkog suda Federacije filmskih kritičara Europe i Mediterana (FEDEORA)


Prosudbeni sud: Eva af Geijerstam
, filmska kritičarka,predsjednica, Peter Cargin, filmski kritičar, Božidar Trkulja, filmski kritičar.

1. Hrvatski kratki igrani filmovi

Diploma za najbolji film iz Programa kratkih igranih filmova dodjeljuje se filmu Zima redatelja Denisa Lepura i Marka Stanića za koncentrirano i nenametljivo prikazivanje kraja života.

2. Nacionalni program – sekcija manjinskih koprodukcija

Diplomu za najbolju manjinsku koprodukciju dodjeljuje se filmu NeprijateljDejanaZečevića za metafizičku snagu i prikazivanje rata kao vanjskog i unutarnjeg neprijatelja te beskrajnog sukoba. redatelja

3. Nacionalni program – glavna sekcija

Diploma za  najbolji film u glavnoj sekciji Nacionalnog programa dodjeljuje se filmuĆaća redatelja Dalibora Matanića za njegovu izvrsno snimljenu, dobro konstruiranu i sažetu dramu četvero konfliktnih likova.


V. Nagrade ocjenjivačkog suda Hrvatskog društva filmskih kritičara


2. Međunarodni program

- Diploma se dodjeljuje redatelju Lars von Trieru za film Melankolija s prosječnom ocjenom 4,63

3. Nacionalni program – sekcija manjinskih koprodukcija

- Diploma se dodjeljuje redatelju Dejanu Zečeviću za film Neprijatelj, s prosječnom ocjenom 4,16

4. Nacionalni program – glavna sekcija

- Nagrada OKTAVIJAN dodjeljuje se redatelju Tomislavu Radiću za film Kotlovina, s prosječnom ocjenom 4,33.


VI. Nagrade ocjenjivačkih sudova mladih filmofila


Ocjenjivački sud mladih filmofila za Međunarodni program:
Noah Balasubrahmanyan, Klasja Habjan, Mia Jurić, Tea Radić, Courtney Sheehan, Luana Verbanac, Vanja Vukičević, predsjednik, Mateja Vuković

1. Međunarodni program

- Priznanje dobili su redatelji Im Sang-soo za film Kućna pomoćnica i Giuseppe Capotondi za film Dvostruki sat, s istom prosječnom ocjenom 4.3

Ocjenjivački sud mladih filmofila za Nacionalni program, manjinske koprodukcije i kratki hrvatski film: Mateja Brodarić, Moira Buršić, Robert Cukon, Ivan Mardešić, Adriano Radolović, Danijela Simović, Ondrej Sloup, Branko Smoljanić, Marija Škrlec, Manda Turkalj, Luana Verbanac, Vanja Vukičević, predsjednik


1. Hrvatski kratki igrani filmovi

- Diploma se dodjeljuje redateljici Nedi Radić za film Room Service , prosječna ocjena 3,5

2. Nacionalni program – sekcija manjinskih koprodukcija

- Diploma se dodjeljuje redatelju Metodu Pevecu za film Laku noć gospođice, prosječna ocjena 3,9

3. Nacionalni program – glavna sekcija

- Diploma za najbolji film u glavnoj sekciji Nacionalnog programa dodjeljuje se Danielu Kušanu za film Koko i duhovi, prosječna ocjena 3,9


VII. Nagrada Dječjeg ocjenjivačkog suda


Ocjenjivački sud: Lisa Karan
(10 god), Nola Kliček (9 god), Bojan Crnogorčić (10 god), Lana Crnogorčić (9 god), Ivan Račan (9 god), Luka Brodarić (12 god), Denis Joldić (13 god), Luna Vojnović (6 god)

1. Diploma se dodjeljuje njemačkom igranom filmu Krokodili redatelja Christiana Dittera


VIII. Nagrade doFuraj svoj film!


Ocjenjivački sud:
Matija Debeljuh, multimedijalni umjetnik, Jakov Kosanović, filmski kritičar i novinar Slobodne Dalmacije, Dario Marušić,
glazbenik i etnomuzikolog

1. Diploma za najbolji kratki doFurani Film dodjeljuje se filmu Vjera u život, autora Davida Bagarića iz Čeminca.

U ime ocjenjivačkog suda Jakov Kosanović zaključuje: „Vjera u život, kratki film Davida Bagarića zaslužio je glavnu nagradu iz barem tri razloga. U tri minute uspio je biti tehnički vješt, sadržati smislenu narativnu formu i biti sugestivan. S obzirom na ambiciju koju si je zadao program kad poziva mlade autore da doFuraju svoj film, Bagarićev film je višestruko ispunjenje.“ Autoru Davidu Bagariću, T-com kao Partner Festivala dodjeljuje nagradu koja se sastoji od trenutno najbržeg mobilnog uređaju na tržištu Samsung Galaxy S II s pripadajućim Simpa Internet mini Start-om te TV LCD Samsung LE22C350D1W.

Ocjenjivački sud drugu nagradu, TV LCD Samsung LE22C350D1W, dodjeljuje dvojcu koji čine John Kardum i Ira Tomić iz Rijeke za izvanredan atmosferski “crtić” pod nazivom "Everyday toon about golden bird and abnormal goon" koji bi svoj dorađeni noir lako uklopio u bilo koji medijski program visokog vizualnog standarda.

IX. Nagrada T- com SMS HIT 58. Pule - Ocijenite film i osvojite Nintendo Wii i LCD TV


Komisija: Davorka Pogačić, Matko Plovanić, Sandra Petrović Dishpalli, - PFF te Damir Bošnjak i Zvjezdana Šekutor – HT.

Najveći zbroj ocjena dobio je film Koko i duhovi - kôd filma KOKO.

Dobitnik nagrade, koji je glasovao za film Koko i duhovi je Mladen Babun, Fijanova 8, Zagreb.


X. Nagrada Marijan Rotar

          Nagrada Marijan Rotar koja nosi ime osnivača i idejnog tvorca Festivala igranog filma u Puli, dodjeljuje se pojedincima ili institucijama koji su podjednako svojim idejama i djelima, radom i pomoći, nastojanjima i potporom spojili Pulu i film.

          Ove je godine, osme po redu, dobitnik nagrade nezavisni dnevnik GLAS ISTRE,

ponaosob svaki novinar, publicist, kritičar, fotograf i urednik - koji su tijekom 58 godina kvalitetno informirali čitatelje o filmskim djelima i ostalim događanjima na Festivalu igranog filma u Puli.