A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://politikaplus.com//upload/images/arhiva/PROSVJED%20SELJAKA.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Seljaci prijete: Zbog niske cijene pšenice idemo u prosvjede! | Politika+
Hrvatska

NAJAVA : Seljaci prijete: Zbog niske cijene pšenice idemo u prosvjede!

'Cijena pšenice ne smije biti niža od 1,60 kuna za kilogram, dok je nekoliko otkupljivača ponudilo 1,35.'

Piše: PolitikaPlus/Hina

Koordinacija seljačkih udruga Slavonije i Baranje nezadovoljna stanjem u agraru, a prije svega otkupnom cijenom pšenice za koju smatraju da ne smije biti niža od 1,60 kuna za kilogram, dok je nekoliko otkupljivača ponudilo 1,35 kuna, najavljuje prosvjede za 26. srpnja.

 

Napominju kako žele upozoriti javnost da nema opravdanja da mlinsko-pekarska industrija diže ili je već uglavnom digla cijene kruha, kada su ti proizvodi od prošlogodišnjeg roda pšenice, a zna se po kojoj su je cijeni kupili.

 

Koordinacija seljačkih udruga Slavonije i Baranje nezadovoljna stanjem u agraru, najavljuje prosvjede za 26. srpnja. 

- Nije pošteno da nam se nudi otkupna cijena od 1,35 kuna, koliko je ponudilo nekoliko otkupljivača, kada se zna da će tu istu pšenicu vrlo brzo prodati za daleko veću cijenu, kao što se dogodilo i prošle godine kada je otkupna cijena bila otprilike 1,20 kuna za kilogram, a pšenica se kasnije prodavala po 2,20 kune, ističe predsjednik Koordinacija seljačkih udruga Dragutin Dukić.


Prema Dukićevoj procjeni u Hrvatskoj je ove godine proizvedeno oko 600.000 tona pšenice, a nikako 750.000 tona koliko navodi Ministarstvo poljoprivrede. U pet slavonskih županija proizvedeno je oko 400.000 tona pšenice.

 

Zajednica udruga seljaka Slavonije i Baranje, slaže se da je realna otkupna cijena za kilogram pšenice 1,60 kuna, no ističe kako će ona zasigurno biti niža, te da bi mnogi bili zadovoljni s cijenom od 1,40 do 1,50 kuna za kilogram.


- Zajednica udruga seljaka Slavonije i Baranje traži od resornog Ministarstva da se poticaji za pšenicu isplate najkasnije do kraja kolovoza umjesto do svibnja 2012. godine kako bi seljaci mogli podmiriti svoje troškove. U tom slučaju mogli bismo čekati bolja vremena i veću otkupnu cijenu, kaže predsjednik Zajednice udruga seljaka Slavonije i Baranj Antun Laslo.


Napominjući kako je "u principu za prosvjede ako su oni ciljani i mogu polučiti konkretnim rezultatom", Laslo kaže kako u ovom slučaju nije za prosvjede jer otkupljivači neće pristati na višu cijenu, a misli da je dosta ometanja hrvatskih građana s prosvjedima.