A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://politikaplus.com//upload/images/arhiva/prostitucija-103.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

'Medijski linč': Ima li javnost pravo znati imena uključenih u prostituciju? | Politika+
Hrvatska

MEDIJI I AFERE: 'Medijski linč': Ima li javnost pravo znati imena uključenih u prostituciju?

PUSIĆ: Žene koje su u to uvučene ne bi smjele biti kazneno gonjene!

Piše: Ivan Klarić, Ivan Hrstić

- Apsolutno, kao i svi liberali na svijetu, podržavamo legalizaciju prostitucije jer na takav način država može kontrolirati sve to, kaže predsjednik HSLS-a Darinko Kosor upitan da li podržava legalizaciju prostitucije koja je ponovno postala aktualna nakon što je u medijima završila priča oko elitne prostitucije u Hrvatskoj u kojoj su navodno sudjelovale i neke poznate Hrvatice poput pjevačica, manekenki i, kako PolitikaPlus saznaje, jedna poznata televizijska voditeljica.

LETICA: Najveća opasnost je činjenica da novinari bez ikakvih problema iznose imena osoba koje su, navodno, u tome sudjelovale, premda za to nisu osuđene. Takav jedan medijski linč nikako nije dobar, jer neke od tih osoba imaju djecu i možete samo zamisliti kako je njima.

- Ovaj skandal što je izašao u medijima mislim da je malo prenapuhan. Smatram da tu nema nekog ogromnog lanca organizirane prostitucije, ali očito je ta priča vrlo zanimljiva i zabavna građanima, kaže Kosor.


Sveučilišni profesor Slaven Letica kaže da se nije pretjerano bavio temom legaliziranja prostitucije, ali da je začuđen medijskim praćenjem aktualne priče oko prostitucije.

VESNA PUSIĆ: Žene koje su u to uvučene ne bi smjele biti kazneno gonjene.

I na portalu PolitikaPlus bili smo u dvojbi treba li objavljivati imena ili ne, pogotovu ako se u priči spominju imena žena koje su zapravo žrtve, ili ako se spominju imena klijenata, za čije kupovanje seksualnih usluga za sada imamo samo navode nedovoljno pouzdanih svjedoka. Dakako, nismo mogli prešutjeti kad smo otkrili da je ovu posljednju aferu potaknuo Ante Gotovac, odlučivši se, iz svojih osobnih motiva, prokazati svoju bivšu suprugu i majku njegovog djeteta, što nam je osobno i priznao. Ostala imena odlučili smo se ne spominjati, osim imena Tonija Kukoča, o kojem su ionako govorili i mnogo tiražniji mediji.


- Mislim da mediji pretjerano prate cijelu tu priču, a najveća opasnost je činjenica da novinari bez ikakvih problema iznose imena osoba koje su, navodno, u tome sudjelovale, premda za to nisu osuđene. Takav jedan medijski linč nikako nije dobar, jer neke od tih osoba imaju djecu i možete samo zamisliti kako je njima, ističe Letica.

Zanimljiv prijedlog o legalizaciji prostitucije imaju u HNS-u. Vesna Pusić kaže kako bilo kakvu kaznenu odgovornost treba skinuti s žena.

 

- Žene koje su u to uvučene ne bi smjele biti kazneno gonjene. Mi zastupamo stav da se kroz zakonske izmjene žene zakonski ne goni, ali da se svakako kazne ili sankcioniraju korisnici, ističe Vesna Pusić.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

slaven letica, vesna pusić, prostitucija, darinko kosor