A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://politikaplus.com//upload/images/arhiva/zelic%20i%20zakosek.jpeg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

GONG: Vlada i dalje na zatvorenim sjednicama dijeli novac podobnima! | Politika+
Hrvatska

UPOZORENJE : GONG: Vlada i dalje na zatvorenim sjednicama dijeli novac podobnima!

Praksa zatvorenih sjednica Vlade za javnost je pravilo a ne izuzetak, ističu i GONG-u.

FOTO: Dragan Zelić i Nenad Zakošek
Piše: Ilijana Grgić - iilijana.grgic@politikaplus.com

Ključni problem u radu hrvatske Vlade je i dalje način raspolaganja sredstvima proračunske zalihe državnog proračuna.  Na temlju analize izvješća korištenja tih srestava, Gong je utvrduo kako je Vlada umjesto jednake otvorenosti za pomoć općinama , gradovima i županijama, u najvećem djelu dodjeljivla sredstava onima  kojima  su na Vlasti stranke iz sadašnje koalicije.

 

Iako je u odnosu na 2007 . kada je podjeljeno više od 305 milijuna kuna u 2010. taj iznos smanjenj na nešto više od 63 milijuna, u Gongu upozoravaju kako ni ta brojka nije zanemariva, pogotovo kada nisu jasni kriteriji dodjele. 

GONG: Od 24 jedinice kojima su dodjeljivanja sredstava , u gotovo svim jedinicama  na vlasti  je HDZ ili koalicijski partner .

 

- Potrošnja od 60 milijuna je  nedostatak sredstava a ne štednje. Primjerice, Vlada je donijela odluku o subvencioniranju školarina u ovoj godini od 160 milijuna kuna , kada se to usporedi sa sredstvima koja vlada trši za njoj bliske udruge , onda to nije mala svota, istaknuo je politolog i čaln vijeća GONGA Nenad Zakošek.

 

Nastavlja se i sa praksom zatorenih sjednica Vlada, kojih je lani bili 45% više nego 2009. godine. Također se ponavlja da je dnevni red s takvih sjednica nedostupan javnosti a kriteriji za zatvaranje sjednica i dalje nisu jasni.

 

- Zastor je i dalje spušten, Vlada i dalje radi dosta iza zatvorenih vrata, još uvijek su zatvorene sjednice pravilo a ne izuzetak. Bez obzira što se dogovara štednja , vlada je rastrošna, a nema jasnih kriterija dodjele sredstava proračunske zalihe državnog proračuna, ocjena je izvršnog direktora Gonga Dragana Zelića.

 

Zelić je istaknuo da je GONG proveo i malu anketu među novinarima dostupnosti informacija među ministrima. Prema tome do informacija se najlakše dolazi od ministara Dražena Bošnjakovića, Đure Popijača i Gordana Jandrokovića dok se najteže dolazi do informacija od bivšeg ministra financija Ivana Šukera, Božidara Kalmete i Davorina Mlakara.

 

Stoga u GONG-u drže da je nužno promijeniti zakon o Vladi i izmijeniti ovu praksu te jasno definirati kriterije za održavanje zatvorenih sjednica Vlade.