A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://politikaplus.com//upload/images/arhiva/mig-21-101.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

MORH ozlijeđenoj nudi 350.000 kuna, ona traži 1,2 milijuna | Politika+
Hrvatska

SUDAR MIG-OVA: MORH ozlijeđenoj nudi 350.000 kuna, ona traži 1,2 milijuna

– Ma da oni meni dadu rentu pa da si ja fino mogu plaćati dom i nikome ne biti na brizi, to bi bilo najbolje.

Piše: PolitikaPlus/VLM

– Ne čujem, moraš mi glasnije govoriti. Oti'šo mi je sluh na lijevom uhu 90 posto. Sve mi šumi u ušima. Spavam li? Pa, kad navečer popijem tabletu. Al' slabo ti je to – govorila je ispred Županijskog suda u Karlovcu 70-godišnja Marija Klipa, umirovljenica iz zaselka Šupice nedaleko od Plaškog koja je brala krumpire na svojoj njivi kad ju je pogodio dio jednog od dva MiG-a 21 Hrvatskog ratnog zrakoplovstva koja su se greškom pilota sudarila u letu.


"Ponuđen je iznos, ali nije naznačeno je li riječ o materijalnoj ili nematerijalnoj šteti pa smo ga odbili."

Što je taj dan dok je vadila krumpire proživjela, ponovila je istražnom sucu Mladenu Kosijeru, koji je u istrazi što se vodi protiv dvojice pilota, satnika Igora Trošelja i natporučnika Marijana Kudlika, osim nje, ispitao još tri osobe iz Ministarstva obrane. Iako su piloti, za koje je i MORH-ovo povjerenstvo utvrdilo da su skrivili nesreću, ispitani još u travnju u Puli (gdje im je sjedište baze), istražno ročište počelo je jučer jer su se piloti žalili na rješenje o provođenju istrage.


Odgovornost za ranjavanje Marije Klipe priznalo je Državno odvjetništvo, kao zakonski zastupnik Ministarstva obrane. No, nagodba o isplati odštete još nije postignuta.


– Ponuđen je iznos, ali nije naznačeno je li riječ o materijalnoj ili nematerijalnoj šteti pa smo ga odbili – kaže Ingrid Barić, odvjetnica Marije Klipe. Iako ne želi govoriti o iznosima, neslužnemo se može čuti da je MORH obitelji ponudio 350.000 kuna, ali oni traže ukupno nešto manje od 1,2 milijuna kuna.

Osim za naknadu štete ozlijeđenoj Mariji Klipi, traži se naknada i za njezina sina Slobodana, kći Vesnu Tomić i majku Milku Šupicu. Prema dosadašnjoj praksi, svatko od njih mogao bi dobiti najviše 220.000 kuna pa bi po toj računici polovica traženog iznosa pripala Mariji Klipi.

– Ma da oni meni dadu rentu pa da si ja fino mogu plaćati dom i nikome ne biti na brizi, to bi bilo najbolje. Penzija mi je do prije mjesec bila 1200 kuna. Sad su je povećali pa je 1230 kuna. A s tim u dom ne mogu. Kad sam ranjena, ranjena je i mamina krava. Morali smo je prodati – kaže M. Klipa.

Otkako je stradala, bila je već na deset operacija:

– To ti je, sinko, deset anestezija. Ne bih ja više. Ali sad opet moram na kontrole. Ne znam ni što će biti s ovom mojom rukom. Kći me svaki dan vozi u Lovran. Bome i to košta – rekla je.

 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

hrz, mig 21, odšteta, morh, marija klipa