A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://politikaplus.com//upload/images/arhiva/ivo-josipovic-boris-tadic-100.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Ivo Josipović, Boris Tadić i željko Komšić neformalno na Brijunima | Politika+
Regija

DRUŽENJE: Ivo Josipović, Boris Tadić i željko Komšić neformalno na Brijunima

Posebno je istaknuta važnost suradnje na pitanjima progona organiziranog kriminala i odgovornih za ratne zločine, pridržavanjem temeljnih načela međunarodnog prava.

FOTO: Arhiv
Piše: PolitikaPlus

Na neformalnom trilateralnom sastanku Predsjedništva Bosne i Hercegovine, i predsjednika Republike Hrvatske i Republike Srbije održanom na Brijunima, 18. srpnja 2011. godine, predsjednici su razgovarali o nastavku procesa pomirenja i rješavanja otvorenih pitanja između tri države, o uzajamnoj političkoj podršci i tehničkoj pomoći u procesu integracije u Europsku Uniju, te o potrebi zajedničkog definiranja regionalne mreže infrastrukturnih sustava i njihovog kandidiranja kao regionalnih projekata za fondove EU.


TADIĆ: "Srbija i Hrvatska su potpisnici Daytonskog sporazuma koji precizno definira ulogu srbije i Hrvatske. No, ove dvije zemlje ne mogu se miješati u unutrašnje stvari BiH te niti političkim aktom mogu doprinijeti budućnosti ove zemlje, već samo institucije BiH mogu definirati politiku te zemlje."

"Predsjednici su odlučni da nastave politiku pomirenja, i rješavanja preostalih brojnih otvorenih pitanja (pitanje nestalih, sukcesija, imovinsko pravna pitanja, granice i drugo) koja su nastala kao posljedica raspada bivše zajedničke države. Podržavaju napore svojih vlada da uspostave suradnju i pregovorima, u duhu dobrosusjedskih odnosa, rješavaju probleme. Posebno su razgovarali o suradnji u području sigurnosti i pravosuđa, pozdravljajući sve dosadašnje dogovore resornih ministarstava i tužilaštava, posebno sporazume o međusobnom izvršavanju sudskih odluka u kaznenim stvarima, ugovore o izručenju, kao i sve bolju suradnju policija i odvjetništava u predistražnim postupcima," navodi se u priopćenju.

Posebno je istaknuta važnost suradnje na pitanjima progona organiziranog kriminala i odgovornih za ratne zločine, pridržavanjem temeljnih načela međunarodnog prava.

Predsjednici su ponovili svoju snažnu podršku procesu povratka izbjeglica i interno raseljenih, kao i održavanju Međunarodne donatorske konferencije koja bi pomogla rješavanje problema stambenog zbrinjavanja izbjeglih.

Posebno su se osvrnuli i na budućnost zemalja regije kao punopravnih članica Europske Unije. Hrvatska ističe da je spremna Bosni i Hercegovini i Srbiji pružiti svu političku i tehničku pomoć i podršku u njihovom procesu pregovora i integracija u Uniju.

"Srbija i Hrvatska su potpisnici Daytonskog sporazuma koji precizno definira ulogu srbije i Hrvatske. No, ove dvije zemlje ne mogu se miješati u unutrašnje stvari BiH te niti političkim aktom mogu doprinijeti budućnosti ove zemlje, već samo institucije BiH mogu definirati politiku te zemlje", poručio je Boris Tadić u razgvooru s novinarima, dodavši da Hrvatska i Srbija mogu jedino takvom politikom "pridonijeti razvoju BiH".


Predsjednici su razgovarali su i o poticanju razvoja nužne infrastrukture u regiji, kao temeljnog preduvjeta daljnjeg razvoja gospodarskih odnosa i rasta gospodarstva općenito, pa tako predlažu svojim vladama planiranje regionalne mreže autocesta, brzih cesta, željezničkih pruga, logističkih centara i razvoja luka na Jadranskom moru i rijekama Savi i Dunavu. Predsjednici očekuju da bi ovakva inicijativa doprinijela razvoju dobrosusjedstva u regiji, definiranju transportne i politike u zajedničkim interesima, rješavanju transportne izoliranosti prostora regije i jadranskih luka, kao i ukupnom rastu konkurentnosti svih zemalja regije.

Radi neometanog i ubrzanog protoka ljudi i roba predsjednici su predložili da se razmotri mogućnost osiguravanja većeg broja graničnih prijelaza kako međusobno tako i prema zemljama EU.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

boris tadić, željko komšić, ivo josipović, brijuni