A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://politikaplus.com//upload/images/arhiva/jadranka-kosor-101.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Napokon imamo datum: Parlamentarni izbori bit će 4. prosinca! | Politika+
Hrvatska

SLUŽBENO!: Napokon imamo datum: Parlamentarni izbori bit će 4. prosinca!

Dobila ili izgubila izbore, Jadranka Kosor će biti ta koja će pet dana poslije, 9.12. potpisati pristupni ugovor sa EU!

FOTO: Jadranka Kosor
FOTO: Arhiva
Piše: Ilijana Grgić, Igor Bakšaj

U zgradu vlade nešto prije 15 sati došli su predsjednik HSS-a Josip Friščić, potpredsjednici HSS-a Božidar Pankretić i Damir Bajs, potpredsjednik SDSS-a Milorad Pupovac, nezavisna saborska zastupnica Đurđa Adlešič i zastupnici nacionalnih manjina te zamjenik predsjednice HDZ-a Darko Milinović, potpredsjednici HDZ-a Vladimir Šeks, Petar Čobanković, Ivan Jarnjak, članovi Predsjedništva stranke Luka Bebić i Gordan Jandroković.


KOSOR: Nikoga nismo razočarali ni ništa promašili. Kad smo to najavljivali, računali smo na 24. lipnja kao završetak pregovora, a završili su 30-og. Gospodin Friščić se razbolio pa smo i njega čekali da ozdravi. Konzultacije su trajale, ali kao što vidite ne dugo.

I na službenim stranicama Vlade objavljen je datum parlementarnih izbora - 4. prosinca 2011..Samo pet dana poslije, 9.12. Hrvatska i EU potpisat će pristupni ugovor, što znači da će Jadranka Kosor, dobila ili izgubila izbore svakako ostvariti svoju želju da ona bude potpisnica tog ugovora!


"Dogovorili smo se nakon sastanka koalicije. Naravno da smo prije toga imali različite konzultacije. Dogovorili smo se da izjave damo mi koji smo na čelu stranaka, ali iI zastupnici nacionalnih manjina. Dogovorili smo se da prije svega nakon velikog i uspješnog posla koji smo obavili, da se dogovorimo o datumu izbora. Budući da je oko toga bilo spekulacija, rekli smo vrlo jasno da ćemo se dogovoriti nakon završetka pregovora kada će biti datum izbora i kada će se raspustiti Sabor. Nikoga nismo razočarali ni ništa promašili. Kad smo to najavljivali, računali smo na 24. lipnja kao završetak pregovora, a završili su 30-og. Gospodin Friščić se razbolio pa smo i njega čekali da ozdravi. Konzultacije su trajale, ali kao što vidite ne dugo.

FRIŠČIĆ "Ako je netko u Hrvatskoj pozvan ili njemu pripada da potpiše pristupne dokumente, onda je to ona. Bilo je onih koji nisu vjerovali i ništa nisu poduzimali, ona je svaki dan radila."

Lako i jednostavno smo došli do dogovora da će izbori biti 4. 12. vrlo lako i jednostavno smo došli do tog dogovora, on je prihvaćen konsenzusom i nije bilo prijepora. Ja sam vrlo zadovoljna. Želim vas podsjetiti da smo morali proći teške i zahtjevne trenutke. Savladati puno prepreka i predrasuda. Većina nije vjerovala, govorim o političkom životu u Hrvatskoj. Želim zahvaliti svojim kolegama u vladi, svima u vladajućoj koaliciji. Na čvrstoj, stabilnoj i prijateljskoj potpori. Bez nje ni vlada ni ja nebismo izdržali. Mislim da uspjeli u ostvarenju drugog važnog stupa našeg programa – borba protiv korupcije. Odradili sm ovelik posao i u osnaživanju hrvatskog gospodarstva. Mi smo nakon ove dvije godine iskustva zaista napravili ogroman posao. Donijeli teške odluke. Vrlo smo odlučni u tome da nastavimo raditi taj posao. Zahvalna sam svim svojim kolegama i na današnjem dan što smo brzo došli do dogovora," rekla je premijerka Kosor objavljujući odluku vladajuće koalicije, a dakako, ni predsjednik HSS-a nije propustio priliku.

FRIŠČIĆ: "Nije ovo kraj suradnje i neće biti.... Još jednom zahvala i Vladi i premijerki i onome što smo radili kao partneri, jer nije lako biti predsjednik stranke koja ima 6 mandata, ali još je teže biti predsjednik stranke koja ima 66 mandata!"

"Ako je netko u Hrvatskoj pozvan ili njemu pripada da potpiše pristupne dokumente, onda je to ona. Bilo je onih koji nisu vjerovali i ništa nisu poduzimali, ona je svaki dan radila. Kada su prosvjednici vikali dolje vlada, da smo to tada učinili bilo bi neodgovorno jer Hrvatska u tom slučaju nebi završila pregovore ove godine. Pitanje je onda kada I koje godine bi završila?" retorički je pitao Josip Friščić, koji potvrđuje da su se vrlo brzo i lako dogovorili oko ovog termina.

"Do današnjega dana u našoj javnosti vodila se kampanja oko datuma izbora. Od danas po našem mišljenju razloga za nju nema. Datum smo usuglasili. On je u okvirima onoga sto je realno moguće s obzirom na preostale poslove parlamenta i vlade i u granicama onoga što većina stranaka u Hrvatskoj treba kao okvir za pripremu za izbore," kaže Milorad Pupovac, mala, ali važna sastavnica ove koalicije, "Od današnjega dana, što se nas tiče, ostale su dvije stvari. Prva, da se završe poslovi u vezi s zakonodavnim okvirom kojeg još moramo uskladiti kako bi posao u vezi s EU mogao biti priveden kraju. I naravno, drugi posao, onaj koji je zajednički svima - da se počnemo pripremati za izbore. I nadamo se da će te pripreme kod svih stranaka dobiti drugačiju dimenziju nego su je imale do sada. I da će sve stranke biti fokusirane na ono što su stvarni izazovi hrvatskog društva i što su stvarni izazovi građana, a ne takmaca u političkoj utakmici."

"Pretpostavka tome je bila kao i mnogo puta ranije: da nikome od nas nitko ne dirigira, nego da mi kao partneri si kažemo što nam je još za činiti. A nama treba najmanje još jedna radna sjednica sabora koja će raspraviti i usvojiti još nekoliko zakonskih prijedloga dokumenata," dodaje Friščić, nastavljajući s hvalospjevima koalicijskom partneru, "Nije kraj ovo suradnje i neće biti.... Još jednom zahvala i vladi i premijerki i onome što smo radili kao partneri, jer nije lako biti predsjednik stranke koja ima 6 mandata, ali još je teže biti predsjednik stranke koja ima 66 mandata!"